Politieonderzoek in Broek in Waterland
NOS Nieuws

Overvallers die schietend door weiland vluchtten staan voor de rechter

Acht van de mannen die verdacht worden van de overval op een geldtransport in Amsterdam - waarna sommigen van hen vluchtten naar Broek in Waterland - staan vandaag voor de rechter. Het is de eerste van een reeks zittingsdagen, Deze week behandelt de rechtbank vooral het feitenrelaas. Dat betekent dat de rechter voorleest wat in het dossier staat en de verdachten ernaar vraagt.

In Broek in Waterland leeft de rechtszaak niet heel erg, zegt de gepensioneerde leraar Arie Kaars. Hij woont aan het weiland waar de overvallers die dag heen vluchtten. In zijn anders zo stille en pittoreske dorp speelde zich vorig jaar mei een bizar tafereel af.

Op een regenachtige middag schrikken inwoners op van een auto die een achtertuin in schiet en daarna horen ze knallen van vuurwapens. Voor ze het weten krioelen de weilanden achter hun woningen van de politieagenten die gewapende overvallers achterna zitten.

Kogel in raamkozijn

Het is dat het die dag regende, anders was Kaars ongetwijfeld buiten aan het 'scharrelen' geweest zoals altijd, denkt hij. Het stuk raamkozijn waar een kogel in sloeg bewaart Kaars in de schuur. Een knipselmap vol artikelen over die dag komt tevoorschijn.

Zijn buren sloten zich op in kasten. Kaars: "Ik zat op dat moment vooral vol adrenaline, maar ik was niet bang. Ik was immers binnen en zag door het raam dat er al heel veel politie was."

Pal achter Kaars' huis werd een overvaller dodelijk geraakt door een kogel. "Als ik langs die plek bij de sloot loop moet ik er altijd even aan denken. Nadat het gebeurde lag er een keer een bos bloemen. We waren toen bang voor reuring, dat het een plek zou worden waar veel mensen op af zouden komen, maar dat is gelukkig niet gebeurd."

Naar het schieten door de politie werd onderzoek gedaan, maar de dertien agenten die kogels afvuurden, werden niet vervolgd. Ze deden dat uit noodweer en om de verdachten aan te kunnen houden, concludeerde het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Waardering voor de politie

De zittingsdag in Amsterdam vandaag is de eerste van een lange reeks. De Broekers willen vooral rust, zegt Kaars. "Ik ben wel nieuwsgierig naar het uiteindelijke vonnis, maar heb er geen specifieke verwachtingen van. Ik vond het vooral een gek verhaal dat de politie iets fout zou hebben gedaan. Wij vinden dat de politie een fantastische prestatie heeft geleverd en hebben veel waardering voor ze."

Dat bevestigt Nick Schallies. Hij woont aan de overkant van de weilanden en zamelde geld in om de agenten cadeaubonnen voor de plaatselijke horeca te geven. De Broekers doneerden gul en zowel agenten als bewoners gingen samen uit eten in lokale restaurants om na te praten. Nu leeft het niet meer zo in in het dorp, denkt Schallies. "De rust is teruggekeerd."

We zwaaiden toch al allemaal naar elkaar op straat

Inwoner Broek in Waterland

De rechtszaak tegen acht verdachten duurt nog minstens tot eind november en pas volgend jaar april wordt een uitspraak verwacht. Het is niet het gesprek van de dag in Broek in Waterland. Als er al nog een effect van die dag te bespeuren is, is het volgens pensionado Kaars dat zijn buren-rijtje hechter is geworden. "We zijn nog iets closer nu."

Schallies beaamt dat het incident in hun weiland de Broekers misschien iets nader tot elkaar heeft gebracht. "Je maakt toch samen iets mee. Aan de andere kant: het is een dorp. We zwaaiden toch al allemaal naar elkaar op straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl