De uitgebrande auto in het weiland in Broek in Waterland ANP

De overvallers van een geldtransportwagen in Amsterdam-Noord hebben vanmiddag op de vlucht met automatische wapens op de politie geschoten. Volgens een woordvoerder van de politie is het "een wonder" dat er geen andere mensen gewond zijn geraakt.

Over de overval zelf, bij het pand van Schöne Edelmetaal, wil de politie nog weinig kwijt, behalve dat die "zeer uitzonderlijk" was en dat er fors is geschoten. "Het feit dat ze met automatische wapens aan de gang zijn gegaan, dat is niet niks", zegt de woordvoerder. De daders vluchtten in meerdere auto's. De aangehouden verdachten komen uit België en Frankrijk, melden bronnen aan de NOS.

Op deze beelden is te zien hoe de overvallers meerdere keren schieten. Een snackbarhouder uit de buurt dacht eerst dat het om vuurwerk ging:

Schoten gelost bij overval in Amsterdam-Noord: 'Het leek wel oorlog'

Het kwam tot een achtervolging, waarbij over en weer werd geschoten. De achtervolging eindigde in Broek in Waterland, waar een aantal verdachten een weiland in vluchtte. Ook daar ontstond een vuurgevecht met de politie.

Bij de politie komen dit soort overvallen niet vaak voor:

Politie: 'Dit is een uitzonderlijke overval'

Zes verdachten werden in het weiland opgepakt, van wie er twee gewond raakten. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Een zevende verdachte kwam om het leven door een politiekogel.

Later vanmiddag zette een arrestatieteam op de A16 bij Rotterdam-Kralingen een auto langs de kant en hield een inzittende aan. Deze arrestant is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gewapende overval in Amsterdam-Noord, meldt de politie.

Op deze beelden is zichtbaar hoe een auto in Broek in Waterland een tuin in rijdt. De inzittenden met bivakmutsen op vluchten vervolgens een weiland in:

Schietpartij Broek in Waterland in beeld

De Telegraaf spreekt over een beoogde buit van mogelijk 50 miljoen euro aan onder meer goud en diamanten. Bronnen bevestigen dat bedrag aan de NOS.

Honden

Bij de politieactie werden tientallen agenten, een politiehelikopter en politiehonden ingezet. Op beelden op sociale media is te zien dat een van de verdachten in het weiland is achterhaald door een politiehond. De politiewoordvoerder wilde alleen zeggen dat de hond "zijn werk goed heeft gedaan".

In Broek in Waterland werden na de achtervolging zeker twee brandende auto's gevonden. De politiewoordvoerder kan alleen bevestigen dat één auto volledig is uitgebrand.

Met hoeveel auto's de daders precies waren is ook nog onbekend. Behalve van de uitgebrande auto gaan op sociale media ook beelden rond van een zwarte Renault, die een tuin in rijdt. De inzittenden met bivakmutsen sloegen vervolgens op de vlucht.

'Ongekend heftig'

Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat agenten en het personeel van het waardetransport bijzonder angstige momenten hebben gekend. "Dit was een ongekend heftige overval met veel geweld en ik wil mijn grote waardering uitspreken voor het moedige politieoptreden".

De achtervolging begon in Amsterdam-Noord NOS

STER reclame