NOS NieuwsAangepast

Verdachte komt om na overval op geldwagen in Amsterdam-Noord, zeven arrestaties

 • NOS
  Hulpdiensten na het incident in Broek in Waterland
 • NOS
  Een uitgebrande auto Broek in Waterland
 • ANP
  Politie bij een uitgebrande auto in Broek in Waterland
 • Mizzle Media
  Politie na de overval in Amsterdam-Noord

Na een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord is een verdachte om het leven gekomen. Dat gebeurde na een achtervolging door de politie, die eindigde in het dorp Broek in Waterland. Ook zijn daar zes verdachten opgepakt. Twee van hen raakten gewond, meldt de politie. Later werd op de A16 een zevende man opgepakt.

De verdachten waren op de vlucht na de overval op de Meeuwenlaan in Amsterdam, waarbij ook werd geschoten. Ze werden achtervolgd door de politie, en bij Broek in Waterland vluchtten ze een weiland in. Op beelden is te zien dat agenten op rennende mensen schieten.

Waardoor de omgekomen verdachte is gedood, is niet bekendgemaakt. Ook zijn in de omgeving zeker twee auto's in brand gestoken. In omliggende huizen zijn kogelgaten aangetroffen. De politie geeft later meer duidelijkheid in een persmoment.

Tientallen agenten

Naar Broek in Waterland werden tientallen agenten gestuurd, en er cirkelde urenlang een politiehelikopter rond het dorp. De helikopter is inmiddels vertrokken, maar er zijn nog altijd veel politiemensen in het weiland waar de achtervolging eindigde

Volgens NOS-verslaggever Marc Hamer wordt de pers "behoorlijk op afstand gehouden". De sfeer was volgens hem lang gespannen, maar inmiddels is dat een stuk minder. "De wagens van de Dienst Speciale Interventies, de zwaarbewapende agenten, die zijn inmiddels vertrokken. Maar er staan hier nog altijd heel veel politieauto's, met zwaailichten aan", zei hij in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

De N247 tussen Amsterdam en Monnickendam is vanwege de politieactie dicht, zo meldt de ANWB.

Op deze beelden is te zien hoe een auto een tuin in rijdt en de inzittenden met bivakmutsen het weiland in vluchten:

Schietpartij Broek in Waterland in beeld

Een snackbarhouder in Amsterdam-Noord zegt over de overval dat hij eerst vuurwerk dacht te horen. "Maar ik dacht al snel: dat zijn schoten. Eerst waren het er twee, daarna waren het meerdere. Maar ik zag in principe niets, ik kon ook niet traceren waar."

Bekijk hier zijn verhaal:

Schoten gelost bij overval in Amsterdam-Noord: 'Het leek wel oorlog'

Al snel was er volgens de ondernemer enorm veel politie op de been. "Het leek wel oorlog", zegt hij. "Agenten met getrokken pistolen en kogelwerende vesten. Ik sta hier 34 jaar. In Amsterdam-Noord kan wel eens wat gebeuren, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Auto's in brand in Broek in Waterland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl