PSV vervalt in oude fouten en loopt bij Groningen tegen nederlaag aan

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - PSV

PSV heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door de spectaculaire uitwedstrijd tegen FC Groningen met 4-2 te verliezen.

Een korte, maar zeer slordige fase voor rust kostte de ploeg van Ruud van Nistelrooij de kop. PSV ziet door de derde competitienederlaag van dit seizoen de achterstand op koploper Ajax tot vier punten groeien.

Defensief onbetrouwbaar

Volgens Van Nistelrooij had PSV geleerd van de beschamende nederlaag tegen SC Cambuur op 1 oktober. De club liet daarna herstel zien tegen matig draaiende teams zoals FC Zürich en FC Utrecht, maar in Groningen toonde PSV andermaal aan dat het in defensief opzicht onbetrouwbaar kan zijn.

Het waren Armando Obispo en Ibrahim Sangaré die voor rust met lichtzinnige acties twee van de drie Groningen-goals inleidden. Het moet Van Nistelrooij te denken geven.

Toch zag het er niet naar uit dat PSV met een 3-1 achterstand de rust zou ingaan. De Eindhovenaren domineerden het duel en hadden via Guus Til op voorsprong moeten komen.

Gelegenheidsspits Til blonk vorige week zondag tegen FC Utrecht (6-1) nog uit met twee typische spitsengoals, maar faalde dit keer opzichtig.

Hij schoot bij de eerste kans van dichtbij hard over en bij de tweede grote mogelijkheid stuitte Til op doelman Jan de Boer, die door blessures van Michael Verrips en Peter Leeuwenburgh zijn eredivisiedebuut kon maken voor Groningen.

Vier goals binnen zeven minuten

Er brak vervolgens een spectaculaire fase aan met vier goals binnen zeven minuten. Ricardo Pepi brak voor Groningen de ban in de 39ste minuut door in de rebound te scoren, nadat Obispo onnodig de bal had verspeeld.

Radino Balker maakte vervolgens vier minuten later op prachtige wijze de 2-0 met het hoofd na een mooie loopactie bij een corner.

Xavi Simons kan zijn ogen niet geloven in de slotfase van de eerste helft in Groningen.

Oud-PSV'er Cyril Ngonge strafte weer twee minuten later een slappe actie af van Sangaré, die de bal wild wegtrapte, en schoot met zijn linkerbeen hard binnen in de korte hoek (3-0).

Sangaré gaf PSV nog voor het einde van de eerste helft weer wat hoop met een kopbal na een vrije trap.

Stormloop

Met invallers Noni Madueke en even later ook Luuk de Jong zette PSV aan voor een stormloop op het doel van Groningen.

Het leidde tot kansen voor André Ramalho (kopbal over het doel), Cody Gapko (lat), Xavi Simons (schot geblokt), Joey Veerman (redding doelman De Boer) en De Jong (schot).

Luuk de Jong mikt over na een fabuleuze actie voor het doel van FC Groningen.

Groningen verdedigde met hart en ziel de voorsprong, maar kon niet voorkomen dat Til in de 76ste minuut op aangeven van Gakpo voor de aansluitingstreffer zorgde.

PSV kreeg daarna kansen via De Jong (bal van de lijn gehaald van Neraysho Kasanwirjo) en Simons.

Een fabelachtige redding van doelman Walter Benítez op een schot van Damil Dankerlui hield PSV nog op de been, maar Joey Pelupessy schoot na een goede voorbereidende actie van Dankerlui de Groningse winst definitief tegen de touwen.