NOS VoetbalAangepast

Inspiratieloos PSV is koppositie kwijt na kansloos verlies bij Cambuur

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - PSV

PSV heeft niet lang kunnen genieten van de koppositie in de eredivisie. Op bezoek bij SC Cambuur speelden de Eindhovenaren bijzonder matig en verloren met 3-0. Door de nederlaag zijn AZ (4-1 winst bij Groningen) en Ajax (1-1 tegen Go Ahead) de Eindhovenaren voorbij op de ranglijst.

Cambuur miste de geschorste Alex Bangura, Mees Hoedemakers en trainer Henk de Jong, net als de geblesseerde Roberts Uldrikis en Robin Maulun. PSV, vol vertrouwen na de knappe 4-3 overwinning op Feyenoord, startte met dezelfde elf als twee weken geleden. Maar lang was het moeilijk te onderscheiden wie in Leeuwarden de koploper en wie de voorlaatste in de competitie was.

Cambuur viert de 3-0

De ploeg van Ruud van Nistelrooij gaf, zoals ze dat nog wel goed deden tegen Feyenoord, geen druk op de Cambuur-defensie, gaf alle ruimte om op te bouwen. En dat doen de Friezen graag. Met aanvallen uit het boekje en fel verdedigen toonde het gehavende Cambuur aan niet zomaar op de rug te gaan liggen voor PSV.

Uiteraard, PSV kwam er enkele keren uit, Cody Gakpo met een linke counter, ze lieten heus wel iets zien, maar Cambuur was beter in de eerste helft. Tom Boere, de vervanger van Uldrikis, had op slag van rust de 1-0 op zijn schoen, maar peerde de bal hoog over.

Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks en Cambuur werd kort na rust beloond voor de inzet. Joey Veerman verspeelde de bal en Silvester van der Water kon ervandoor. Op een meter of achttien aarzelde de aanvaller niet. Zijn vuurpijl eindigde hard in de kruising achter de verbouwereerde Walter Benítez.

Bekijk hieronder de reactie van Silvester van der Water na zijn treffer tegen PSV:

Van der Water: 'Ik was er zelf ook wel een beetje verbaasd over'

PSV begon aan een aanvalsoffensiefje, maar de fel verdedigende Friezen hielden het achterin goed dicht. Toch kreeg Ibrahim Sangaré een reuzekans, maar Sai van Wermeskerken stond in de weg. Armando Obispo kreeg een kopkans, die centimeters naast ging en Gakpo faalde oog in oog met Virginia. Maar meer was het niet.

Na een uur spelen haalde Van Nistelrooij de anonieme Xavi Simons en Ismael Saibari naar de kant, maar ook met die nieuwe impuls ontstond er niks bij PSV.

Het aanvallen van de Eindhovenaren bood Cambuur alle ruimte voor rappe counters. Tien minuten voor tijd kreeg PSV de nekslag, toen Paulissen de bal prima kreeg teruggelegd van Felix Bambimbi en zo de 2-0 binnenschoof.

In de extra tijd maakte Van Wermeskerken de beschamende middag van PSV compleet: 3-0. Het betekende de eerste eredivisiezege ooit van Cambuur op de Eindhovenaren.

Onder de maat

"Als het niet goed was - en dat was het niet, het was absoluut onder de maat - dan kan dit gebeuren", was de nuchtere analyse van PSV-trainer Ruud van Nistelrooij. "Dat mag niet, daarom doet dit pijn."

"Op alle vlakken was het veel te weinig", vervolgt Van Nistelrooij. "Dan dwing je het niet af en maak je niet de kansen waardoor je op voorsprong komt. In dat geval wordt het misschien een andere wedstrijd. Het was een teleurstellende dag, daar moeten we weer uit komen."

Bekijk hieronder de reacties van Van Nistelrooij en Gakpo:

Zijn aanvoerder Cody Gakpo baalde vooral van het gebrek aan scherpte van zijn ploeg. "We gaven niet thuis vandaag. We waren niet scherp genoeg, al heb ik daar niet direct een antwoord op. Je gaat iedere wedstrijd in om te winnen en dit is nooit iets waar je over nadenkt. Het blijft voetbal en bij een offday van ons en een goede dag van hun zie je dat dit kan gebeuren."

'Op alle vlakken fantastisch'

Aan de andere kant heerste uiteraard een jubelstemming bij assistent Pascal Bosschaart, die op de bank plaats mocht nemen omdat Henk de Jong geschorst was. "We hebben nog nooit van PSV gewonnen, dus het is mooi dat dat is gebeurd. En ook de wijze waarop, ik denk dat dit een hele goede wedstrijd was van ons."

"We hebben PSV goed geanalyseerd en gekeken waar we ze pijn konden doen. Dat hebben we gedaan en op alle vlakken deden we dat fantastisch."

Bekijk hieronder de reactie van Pascal Bosschaart:

Bosschaart: 'Was een hele goede wedstrijd van ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl