NOS Voetbal

Til overtuigt als vervanger De Jong bij grote PSV-zege op lamlendig Utrecht

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Utrecht

PSV is sinds de spierblessure van Luuk de Jong zoekende naar een adequate vervanger in de spits. Guus Til maakte zondagmiddag tegen FC Utrecht duidelijk dat hij die openstaande vacature aardig kan invullen. PSV won in de eredivisie mede door twee goals van Til met 6-1 van Utrecht.

Liefst vijf spelers (Ismael Saibari, Xavi Simons, Yorbe Vertessen, Anwar El Ghazi en Til) probeerde trainer Ruud van Nistelrooij in de spits sinds De Jong in het Champions League-duel met Rangers (24 augustus) geblesseerd uitviel. Til lijkt nu het meest te overtuigen.

Instinctief

De instinctieve manier waarop hij zondagmiddag de 2-1 en 3-1 voor PSV maakte, had veel weg van de manier waarop De Jong doorgaans zijn doelpunten maakt. En dat terwijl Til wordt gezien als iemand die vooral achter de spitspositie rendeert, zoals dat het afgelopen seizoen bij Feyenoord dikwijls het geval was.

Voorlopig lijkt trainer Van Nistelrooij dus een oplossing te hebben gevonden voor zijn 'spitsenprobleem', overigens op een moment dat zijn eerste keus De Jong in het laatste stadium van zijn revalidatie zit.

Guus Til (nummer 20) kopt PSV op 3-1 tegen FC Utrecht

Het was voor PSV sowieso een middag waarop het vrijwel nooit vol gas hoefde te geven tegen een FC Utrecht dat na tien speelronden nog steeds niet de geduchte tegenstander van weleer is.

Trainer Henk Fraser gaf vooraf bij ESPN ook toe wat teleurgesteld te zijn geweest in zichzelf dat hij van zijn elftal tot nu toe geen echt team heeft weten te maken.

Snelle voorsprong

PSV drong Utrecht in de openingsfase direct naar achteren en kwam na acht minuten op voorsprong na een vloeiende aanval, waarbij Joey Veerman bij zijn tegenstander wegdraaide en Xavi Simons daarna simpel de openingstreffer liet maken.

Cody Gakpo vergat nog geen minuut later de 2-0 te maken (schot naast), waardoor FC Utrecht hoop bleef koesteren.

Xavi Simons

Die hoop bleek niet ijdel, want PSV dutte zichzelf na de 1-0 in slaap en liet Utrecht steeds meer komen.

De 1-1 van de Domstedelingen was ook exemplarisch voor de korte, maar slappe fase van PSV toen Armando Obispo bij een verdedigende actie de bal via het been van Philipp Max bij Sander van de Streek terecht zag komen. De Utrecht-middenvelder scoorde simpel.

PSV schoot wakker en stelde voor de pauze orde op zaken door twee spitsengoals van Til. De 2-1 tikte hij simpel binnen na voorbereidend werk van Max en bij de 3-1 was Til op het juiste moment, na een voorzet op maat van Gakpo, zijn directe bewaker te slim af.

Bekijk in het onderstaande carrousel de interviews met Ruud van Nistelrooij, Xavi Simons, Henk Fraser en Mark van der Maarel:

Utrecht-trainer Fraser kon het op zijn beurt niet langer aanzien en wisselde Modibo Sagnan, Jens Toornstra en Bas Dost in de rust.

De bezoekers waren vervolgens van goede wil, maar toen Simons in de rebound de 4-1 maakte, was het helemaal gedaan met het verzet van Utrecht.

Invaller Anwar El Ghazi kwam vervolgens gretig binnen de lijnen en maakte de 5-1 en 6-1 voor het frank en vrij spelende PSV, dat daarmee een goede generale beleefde voor de zware Europa League-ontmoeting met Arsenal in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl