Scheidsrechter Urs Meier sust een opstootje tijdens Nederland-België in 1999
NOS Voetbal

Camps verlangt naar ouderwetse derby en denkt terug aan aanvaring met Van Gaal

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

De Derby der Lage Landen is doodgebloed, stelt Hugo Camps. In een voetbalwereld die wordt gedreven door kapitalisme, is geen plek meer voor de heroïek en gemoedelijkheid in een ouderwetse clash tussen Nederland en België.

"Ik ga kijken, zonder veel verwachtingen. Het is een wedstrijd uit de oude doos", betreurt de Belgische schrijver. "Dat komt omdat er te veel verschillende competities zijn, met nu ook weer een Nations League. Het gaat alleen nog over geld."

Desondanks kijkt Camps (79) alles nog. "De bobo's op de tribune vind ik geestig. En er mag ook best een liedje worden gezongen in het stadion, mits het binnen de perken blijft."

Voetballers die hun werk doen

Zijn halve leven is hij werkzaam in de sportjournalistiek. Bijzonder vond hij de eerste keer dat hij Willem van Hanegem mocht spreken, iemand die het voetballen nog zag als iets heel normaals. Het Nederlands elftal volgt hij op de grote toernooien al sinds de Europese titel in 1988.

Een speciale vermelding krijgen Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooij en Marco van Basten. Jongens die respect bij hem afdwongen door gewoon hun werk te doen.

Steven Berghuis tijdens België-Nederland eerder dit jaar

Van de huidige spelersgroep van Oranje heeft Camps de meeste bewondering voor Steven Berghuis. "Je ziet hem lijden bij elke verkeerde pass. Je ziet aan zijn gezicht dat hij bang is dat hij niet in de basis staat. Dat twijfelen aan zijn geloof en geluk. Zo'n speler heeft mijn liefde."

Berghuis, die had hij ook wel graag in de ploeg van België gezien.

De glans raakt er wel een beetje af bij de Belgen, vindt hij. "De beste spelers zijn net te oud, het is eigenlijk een halve generatie te laat. Toch, een Kevin De Bruyne zie je in Oranje niet lopen. En Eden Hazard is intuïtief misschien nog wel een klasse beter, maar die moet dan wel vaker gaan spelen bij zijn club Real Madrid."

Het is een beetje folklore. Van Gaal is zeker een goede coach. Maar die psychologische oorlogsvoering en het afblaffen van journalisten, daar moet hij mee ophouden.

Hugo Camps over het gedrag van bondscoach Louis van Gaal

Bij Nederland verwondert hij zich vooral over bondscoach Louis van Gaal. "Het is een beetje folklore. Van Gaal is zeker een goede coach. En een voetbalkenner, zonder meer. Maar die psychologische oorlogsvoering en het afblaffen van journalisten, daar moet hij mee ophouden."

"Ten eerste is het oudtestamentisch, hij heeft het totaal niet nodig. Daarnaast mag hij wel wat meer respect hebben voor de media. En ook mag je aannemen dat je op die leeftijd wel tot de jaren van verstand komt."

Aanvaring

En ja, Camps had zelf ook wel eens een aanvaring met de inmiddels 71-jarige Van Gaal.

"Ik ken hem nog als speler, uit zijn Belgische periode bij Antwerp. Niet zijn beste tijd, dus hij was heel ontstemd over mijn stukken. En ik heb eens wat woorden gewijd aan zijn vrouw. Maar ik heb begrepen dat Truus heilig is, daar mag niet over worden geschreven."

Louis van Gaal snauwt naar een Belgische journalist in aanloop naar Nederland-België:

Van Gaal herinnert Belgische journalist aan uitslag België-Nederland

Toch klinkt er vooral respect voor de vakman Van Gaal, die Oranje naar het veelbesproken WK in Qatar loodste. Waar België in navolging van Nederland met een aanvoerdersband in regenboogkleuren aantreedt, om aandacht te vestigen op de mensenrechten en gelijkheid daar.

"Het spijt me heel erg, maar ik geloof daar niet in. Nodeloos. Er zit geen echtheid of overtuiging in. Het is bijna een onderhandeling om het geweten te sussen. Zodat we toch met een fatsoenlijk gevoel naar een wedstrijd kunnen kijken. Het is het afkopen van een schuldgevoel."

Voetbal als elitesport

"En los van de humanitaire wantoestanden daar, de locatie slaat al nergens op. Zo is het wielrennen van Europa. Dat ze nu een WK organiseren in Australië, vind ik even onnozel. In Qatar sluit je de gewone man af van het evenement, zo creëer je een elitesport."

Zonder het pure enthousiasme, het volksvermaak en de hitsigheid wordt het voetbal een beetje kapotgemaakt.

Er moet zuiniger worden omgesprongen met de cultuur, die volgens hem beetje bij beetje wordt afgebroken. "De ontroering en verwondering verdwijnen op deze manier. Zo wordt het een sport als darts."

Eden Hazard en Kevin de Bruyne op de training van België

Op wat ouderdomskwaaltjes na vergaat het Camps prima, al jaren woonachtig in Knokke-Heist en nog regelmatig op bezoek gaand bij vrienden in Nederland. Hij vertelt dat hij graag weer eens naar Feyenoord zou willen, om die tijdloze ambiance in De Kuip.

"Ze moeten niet alles willen vernieuwen in het voetbal. En vooral de traditie moet worden gerespecteerd. Die hele buitenspel-algebra mogen ze van mij achterwege laten. Want laat een ding duidelijk zijn: voetbal ís gewoon ouderwets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl