NOS Voetbal

Alderweireld weet hoe België kan stunten in Arena: 'Zal nog wel pijn doen'

België staat zondagavond voor een hels karwei. Om de eindronde van de Nations League te halen, moeten de Rode Duivels met minimaal drie doelpunten verschil winnen van Oranje. Maar, weet verdediger Toby Alderweireld maar al te goed, in de Johan Cruijff Arena zijn er wel gekkere dingen gebeurd.

"We hebben ons in een hele benarde situatie een keer toch als winnaar bekroond", zegt Alderweireld lachend. "Met Spurs toen tegen Ajax, dat zal nog wel een beetje pijn doen bij sommigen", doelt hij op de halve finale van de Champions League tussen Ajax en Tottenham Hotspur in 2019.

Even daarvoor is hij ook realistisch: "We beseffen ons ook wel dat Nederland een heel goed team heeft, zeker thuis ook."

Alderweireld weet hoe België kan stunten in Arena: 'Zal nog wel pijn doen'

Alderweireld is weer even terug in de stad waar hij zijn voetballoopbaan begon. Als vijftienjarige jongen kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Tussen 2008 en 2013 groeide hij uit tot rots in de branding in de Amsterdamse defensie. "Ik ben drie keer kampioen geworden hier, dus dit stadion ligt me sowieso wel."

De Belg bouwde na Ajax een mooi cv op met clubs als Atlético Madrid en Tottenham Hotspur. Een jaar geleden kwam hij uit voor Al-Duhail in Qatar, het gastland van het aankomende WK.

Dat WK is omstreden, omdat er bij de bouw van de stadions en alle infrastructuur eromheen op grote schaal mensenrechten geschonden lijken te zijn. Heeft Alderweireld met terugwerkende kracht kritiek gekregen op die keuze?

"Ik heb het daar meegemaakt, en nogmaals: ik was bevoorrecht. Maar ik zie ook wel hele goede dingen gebeuren. We hebben de koninklijke familie mogen ontmoeten en zij proberen wel een omslag te maken en mee te gaan met de moderne tijd."

Ambassadeur?

Dat antwoord klinkt een beetje alsof hij ambassadeur is van Qatar. "Verre van", pareert hij. "Nogmaals: er zullen zeker heel veel dingen zijn die beter moeten, maar daar kunnen we misschien gebruik maken van voetbal om dat te belichten. Als niemand daarnaartoe gaat, blijft het zoals het altijd is geweest."

Alderweireld: 'Als niemand naar Qatar gaat, blijft het zoals het is'

Een jaar geleden zei Alderweireld graag te willen blijven in Qatar, maar toch koos hij afgelopen zomer anders. De verdediger keerde terug naar zijn geboorteland en speelt nu voor Antwerp FC.

"Dat had puur met mijn gezin te maken. De stad waar ik ben opgegroeid. Mijn kinderen kunnen daar naar school gaan. Mijn huis is bijna af. Er was maar één club waar ik naar toe wilde en dat was Antwerp."

Duel met ploeggenoot Janssen

Bij Antwerp, dat zonder puntenverlies overtuigend bovenaan staat in België, trof hij een Nederlandse enclave met trainer Mark van Bommel, technisch directeur Marc Overmars én Vincent Janssen, de spits die door het wegvallen van Memphis Depay grote kans heeft om te starten tegen de Belgen.

"Dat wordt een leuk duel", lacht hij. "Tuurlijk gaat hij mij niet vertellen of hij gaat spelen. We hebben wel een goede band. Maar ik kan alles afsluiten in zo'n wedstrijd, daar ben ik heel zakelijk in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl