NOS Voetbal

Van Gaal gaat Frenkie de Jong niet één-op-één vervangen: 'Wil andere variant zien'

De blessures van Frenkie de Jong en Memphis Depay gooien de tactische plannen van Louis van Gaal voor het Nations League-duel met België overhoop. Maar het biedt ook kansen voor nieuwe, frisse spelers om zich kort voor het WK te bewijzen.

Brian Brobbey en Ryan Gravenberch voegden zich zaterdagochtend bij de selectie van het Nederlands elftal. Het tweetal werd overgeheveld van Jong Oranje. Steven Berghuis draaide de hele training mee, ondanks de rugblessure waar hij in Polen last van had.

Van Gaal baalt van al die blessures, ook van die van Teun Koopmeiners, maar ziet ook voordelen. Op het middenveld kan hij eens wat anders proberen. "Ik ga Frenkie de Jong niet één-op-één vervangen. Ik heb daarover nagedacht, maar ik wil toch een andere variant zien. Dus niet de variant met Frenkie de Jong."

Tegen België dus geen 'Frenkie-type' als controleur. Dat lijkt erop te duiden dat Kenneth Taylor en Gravenberch een basisplaats uit hun hoofd kunnen zetten. Marten de Roon, een totaal ander type dan De Jong, zou juist wel de uitverkorene kunnen zijn. En ook Davy Klaassen zal hopen op speelminuten.

De bondscoach is ervan overtuigd dat er ook zonder De Jong en Depay een sterk Oranje zal staan tegen de Belgen. "Ik heb vertrouwen in die andere spelers. Die jongens kunnen ook voetballen, hoewel ze misschien nog niet even veel rendement hebben."

Van Gaal gaat niet voor Frenkie-variant bij vervangen De Jong

Eerder selecteerde Van Gaal alleen spelers die veel speelden bij hun club en topfit waren. Met een WK in de winter en een selectie waarin meerdere sterkhouders met blessures kampen, zal hij dat dogma definitief loslaten.

"Ik heb Memphis en Frenkie toen ze weggingen een hart onder de riem gestoken en gezegd dat ik zo lang mogelijk een plekje voor ze vrij zal houden richting het WK."

Eerste eindtoernooi Van Dijk

Hoe het voelt om kort voor een eindtoernooi geblesseerd te zijn, weet Virgil van Dijk als geen ander. De aanvoerder van Oranje ontbrak in de zomer van 2021 door een gescheurde kruisband op het EK.

Van Dijk maakt zich op voor eerste eindtoernooi: 'Heb ik van gedroomd'

In Qatar is Van Dijk er normaal gesproken gewoon bij. Het wordt pas zijn eerste internationale eindtoernooi. Bijzonder voor een speler van zijn leeftijd (31) en statuur.

"Een eindtoernooi is gewoon een droom", zegt Van Dijk erover. "Om er als aanvoerder van deze groep jongens bij te zijn, is iets om naar uit te zien en om trots op te zijn."

Zondagavond om 20.45 uur wacht België in een volle Johan Cruijff Arena. Het is de laatste wedstrijd in de Nations League-poule, waarin Nederland bovenaan staat. "We moeten uitstralen dat we heel moeilijk te verslaan zijn", zegt Van Dijk. "België is van wereldniveau en heeft spelers die ieder foutje af kunnen straffen."

Op doel staat opnieuw Remko Pasveer, zo heeft Van Gaal al min of meer prijsgegeven. Dat wil echter niet per definitie zeggen dat de 38-jarige doelman van Ajax ook in Qatar de nummer één onder de lat zal zijn.

Van Gaal wees een Belgische journalist nog even fijntjes op de 4-1 zege van Oranje in de laatste Nations League-ontmoeting met de Rode Duivels:

Van Gaal herinnert Belgische journalist aan uitslag België-Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl