Twitter test herstelfunctie, 'meest gevraagde verandering ooit'
Twitter test een nieuwe functie waarbij gebruikers hun tweets kunnen aanpassen. De berichtendienst zegt daarmee gehoor te geven aan de meest gevraagde verandering ooit: het herstellen van een tikfoutje of het plaatsen van een hashtag in een net geplaatst bericht.
"Het is waar. Edit Tweet wordt intern getest door ons team", schrijft Twitter in een blogpost. Later deze maand krijgen twitteraars met een betaald abonnement als eersten de kans om het ook uit te proberen. Volgens het bedrijf gebeurt dat eerst in één land en later in een groter gebied.
De dienst zegt bewust te beginnen met een beperkte groep die tweets kan herstellen, om te helpen met het verwerken van feedback en om eventuele problemen op te lossen. "Dat gaat ook over hoe mensen deze mogelijkheid zouden kunnen misbruiken. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn."
We hopen dat twitteren zo toegankelijker en minder stressvol gaat voelen.
In de testfase krijgen betalende twitteraars de kans om hun berichten een paar keer aan te passen in de eerste 30 minuten na publicatie. Als een bericht is veranderd, dan wordt dat weergegeven met een symbooltje en het tijdstip van aanpassing. Ook kan worden doorgeklikt naar oudere versies van de tweet.
Het is niet duidelijk hoelang de testfase duurt, maar uiteindelijk moet iedereen de mogelijkheid krijgen om tweets te corrigeren. "We hopen dat twitteren zo toegankelijker en minder stressvol gaat voelen."
Covfefe en lynchen
Zoals Twitter zelf al schrijft, vragen gebruikers al jaren om deze functie. In 2013 gingen al berichten rond dat het bedrijf intern zou werken aan een herstelfunctie. Het kwam er nooit van. Als tegenargument voor de herstelfunctie wordt onder meer genoemd dat als een bericht wordt aangepast, mensen onbedoeld een boodschap kunnen hebben geliket of geretweet die ze niet ondersteunen.
Toen Elon Musk nog bezig was met de overname van Twitter, vroeg hij zijn volgers of zij een herstelknop wilden:
Het ontbreken van de herstelfunctie leidde door de jaren heen soms tot opmerkelijke tweets. Zo bleef een bericht van de toenmalige Amerikaanse president Trump met het niet-bestaande woord covfefe urenlang staan. Vermoedelijk wilde hij conference schrijven en dat de tikfout zo lang bleef staan, leidde tot hilariteit op Twitter.
Deze tweet met tikfout van CDA-Kamerlid Lucille Werner uit 2011 staat nog altijd online: