liveblog
NOS VoetbalAangepast

Eredivisie is begonnen • Heerenveen - Sparta eindigt in 0-0

De eerste speelronde van de eredivisie is in aantocht. Dat betekent weer volop vooruitblikken in ons liveblog.

In dit liveblog houden je ook op de hoogte van alle transfers in binnen- en buiteland.

liveblog gesloten

Club Brugge verspeelt punten ondanks invalbeurt Lang

Club Brugge is thuis tegen Zulte Waregem niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Bjorn Meijer begon in de basis, Ruud Vormer en Noa Lang konden puntverlies vanaf de bank niet voorkomen. De invalbeurt van Lang is opvallend, daar hij daar zelf om had gevraagd. Naar verluidt is hij bezig met een transfer naar Engeland of Italië en wilde hij 'zijn benen sparen'.

Noa Lang kwam toch nog in het veld tegen Zulte Waregem

Bosz wint openingsduel in Frankrijk

Na een goede start was het uiteindelijk met hangen en wurgen, maar Peter Bosz mag na de eerste wedstrijd in de Ligue 1 van dit seizoen 3 punten bijschrijven. Thuis tegen Ajaccio wint zijn Olympique Lyon met 2-1. Vroeg in de wedstrijd kwamen ze 2-0 voor door doelpunten van Tete en Alexandre Lacazette. Na een rode kaart voor Lyon-keeper Lopez (na extreem lomp en hard uitkomen) scoorde Mangani via een penalty 2-1, maar daar bleef het bij voor Les Gones.

Lacazette viert de 2-0 bij zijn rentree

Arsenal wint seizoensopening van Premier League

In Londen trapten Crystal Palace en Arsenal het seizoen in de Premier League af met een van de vele Londense derby's dit seizoen. Crystal Palace speelde thuis, maar kreeg met 0-2 klop van The Gunners. Gabriel Martinelli en een eigen doelpunt van Guehi bepaalden de score.

Martinelli viert het openingsdoelpunt van de Premier League 2022/23

Bekijk hieronder de reacties van de trainers na Heerenveen - Sparta

Van Wonderen ziet moeizaam Heerenveen, Sparta-coach Steijn tevreden met punt

Belgisch international Benteke gaat spelen onder Rooney

Christian Benteke gaat Engeland na tien jaar verlaten. De 45-voudig Belgisch international (achttien goals) vertrekt naar D.C. United, waar Wayne Rooney sinds kort de hoofdtrainer is. Benteke gaat naar verluidt 3,5 miljoen euro per jaar verdienen, waarmee hij de absolute grootverdiener wordt bij de club uit de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Lyon - Ajaccio spannend

De seizoensopening in Frankrijk is een stuk enerverender. Het Lyon van Peter Bosz staat nog voor, maar na de vroege 2-0 kregen ze een penalty tegen en rood voor keeper Lopes. De penalty werd benut, maar Ajaccio kreeg zelf ook een rode kaart vlak voor rust. Na 69 minuten spelen staat het 2-1 voor Lyon, en is het dus 10 tegen 10.

Drie 'Nederlandse' debutanten Bayern

Ze begonnen op de bank, maar Ryan Gravenberch, Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui hebben inmiddels hun competitiedebuut gemaakt voor Bayern. Het eindigt in 6-1 voor de club uit Beieren, dat op jacht is naar het elfde kampioenschap op rij.

Gravenberch (rechts) in duel met de van PSV overgekomen Mario Götze

Bekijk hier de 'hoogtepunten' van Heerenveen - Sparta

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-Sparta Rotterdam

Big Spenders West Ham United

West Ham heeft de Ivoriaan Maxwel Cornet gekocht van Burnley voor 20,7 miljoen euro. Cornet speelde nog maar een jaar voor Burnley, maar wilde daar weg na de degradatie. Op twee clubs na heeft West Ham dit seizoen het meest uitgegeven in de Premier League, inmiddels al meer dan 111 miljoen euro. De duurste aankoop is oud-PSV'er en oud-PEC Zwolle-speler Gianluca Scamacca voor 36 miljoen.

Wél spektakel in de eerste divisie

Het debuut van Dirk Kuijt als trainer is er een om snel te vergeten. 'Zijn' ADO Den Haag verloor met 4-0 bij Heracles Almelo. Die stand was al bij rust bereikt, dus de tweede helft ging het al een stuk beter bij ADO!

Morgen en overmorgen Ajax, PSV en Feyenoord in actie

Het eerste doelpunt in de eredivisie moet nog vallen, wellicht dat een speler van Fortuna Sittard of Ajax die eer krijgt. Om16:30 uur wordt er afgetrapt in Sittard. Ook de andere kampioenskandidaat komt in actie, PSV speelt om 20:00 uur thuis tegen Emmen. Feyenoord trapt het seizoen zondag af om 14:30 in Arnhem.

Het programma van de eerste speelronde van de eredivisie

HEE-SPA | EINDE WEDSTRIJD

Het is voorbij in Heerenveen. Laten we hopen dat dit geen voorbode is voor de rest van het seizoen. Het was een erg, erg saaie wedstrijd. Maar die zijn er soms ook natuurlijk. Alleen jammer dat het gelijk de eerste wedstrijd van het seizoen is.

HEE-SPA | 90'+ Drie minuten blessuretijd in Friesland

Gaat er nog gescoord worden?

HEE-SPA | 85' Debutant Olsson

Simon Olsson komt erin voor de aangeslagen Thom Haye. Middenvelder Olsson (24) kwam deze zomer over van Elfsborg uit zijn geboorteland Zweden.

HEE-SPA | 77' Trainers grijpen echt in

Drie wissels bij Sparta, die gelijk door hun wissels heen zijn, en één bij Heerenveen. Tibor Halilovic komt voor Rami Kaib. Bij de Rotterdammers komen Joshua Kitolano, Mike Engels en Omar Rekik (het broertje van Karim, huurling van Arsenal) voor Mike Eerdhuijzen, Tobias Lauritsen en Younes Namli.

Omar Rekik (links) en Mario Engels krijgen instructies van Nourdin Boukhari

HEE-SPA | 73' Eerste wissels van het seizoen

De eerste wissels van de wedstrijd zijn van Sparta. Sven Mijnals en Jeremy van Mullem komen voor Arno Verschueren en de moegestreden Jonathan de Guzman. Gaan zij vertier brengen?

Peter Bosz start sterk in Frankrijk

Het Olympique Lyonnais van trainer Peter Bosz heeft de Ligue 1 afgetrapt thuis tegen Ajaccio. En ze zijn goed begonnen. Na 22 minuten staan ze 2-0 voor door doelpunten van nieuwkomers Tete (een Braziliaan, niet Kenny) en de teruggekeerde Alexandre Lacazette.

Bayern maakt gehakt van Frankfurt

Het is inmiddels rust in Frankfurt, waar de thuisploeg met 5-0 (!) achter staat tegen Bayern. Met vijf verschillende doelpuntenmakers en een paar grote gemiste kansen is het genieten geblazen, maar wel erg, érg eenzijdig.

HEE-SPA | 55' Het spel wordt beter

Het veldspel wordt beter, nu de afronding nog. Verschueren schiet over na een mooie aanval van Sparta.

Heerenveen - Sparta 0-0

Sparta-keeper Nick Olij heeft nog niet zoveel te doen gehad

HEE-SPA | 49' Eerste gele kaart Sparta

Bij weinig kansen kun je ook gewoon alle kaarten een aparte vermelding geven. Geel voor Arno Verschueren van Sparta na het neerhalen van Amin Sarr. 1-1 in kaarten, 0-0 in doelpunten nu.

Heerenveen - Sparta 0-0

HEE-SPA | 46' Tweede helft begonnen

Gaan we na rust wel spektakel zien in het Abe Lenstra-stadion?

Heerenveen - Sparta 0-0

Bliksemstart Bayern

Zonder Nederlandse inbreng doet Bayern het voorlopig uitstekend. Uit bij Europa League-winnaar Frankfurt (en dus ook Champions League-deelnemer dit seizoen) staat Bayern al na elf minuten 2-0 voor door doelpunten van Joshua Kimmich en Benjamin Pavard. Inmiddels zijn er bijna 23 minuten gespeeld, en staat het nog steeds 0-2.

Desastreuse start trainerscarrière Dirk Kuijt

Het is rust bij Heracles Almelo - ADO Den Haag, in de eerste divisie. En het debuut van Dirk Kuijt als hoofdtrainer is er voorlopig een om te vergeten. Het staat maar liefst 4 (!) - 0 voor de Heraclieden door doelpunten van Marko Vejinovic, Nicolai Laursen en Samuel Armenteros (2x). Pijnlijk voor de Katwijker, pijnlijk voor promotiekandidaat ADO.

Kuijt bij zijn presentatie bij ADO

HEE-SPA | RUST

Van Boekel verlost de toeschouwers voor vijftien minuten uit hun lijden. Nee, dat is misschien wat overdreven. Maar dit is niet de seizoensopener waar we allemaal op hebben gewacht. Al kan niet elke wedstrijd in 5-3 eindigen natuurlijk.

Heerenveen - Sparta 0-0

Het publiek in Heerenveen wordt nog niet op hun wenken bediend

HEE-SPA | 39' Schot Köhlert

En daar is de eerste kans voor Heerenveen van de wedstrijd. Mats Köhlert kan schieten met links maar Sparta-keeper Nick Olij redt in de korte hoek. De corner die volgt leidt ook tot een schietkansje voor Köhlert, maar de bal gaat naast. Tenminste iets wat voor consternatie doorgaat zo vlak voor rust in Friesland.

Heerenveen - Sparta 0-0

HEE-SPA | 27' Sparta oogt gevaarlijker

Younes Namli wordt vrijgespeeld door Jonathan de Guzman en krijgt een vrije schietkans van zo'n 25 meter. Het schot gaat over, maar de Friezen zijn gewaarschuwd.

Heerenveen - Sparta 0-0

HEE-SPA | 25' Eerste kaart is voor Van Hooijdonk

Het lijkt zwaar gestraft, maar scheidsrechter Pol van Boekel is onverbiddelijk. Sydney van Hooijdonk krijgt geel na een overtreding. De eerste (gele) kaart van het eredivisieseizoen 2022/23 is een feit.

Heerenveen - Sparta 0-0

HEE-SPA | 11' Eerste redding Noppert

Het is nog niet heel sprankelend in Heerenveen, maar het eerste schot van de wedstrijd is van Lokilo van Sparta. Andries Noppert heeft het schot door het midden klemvast. De eerste redding van het seizoen is daar!

Heerenveen - Sparta 0-0

Lang op eigen verzoek op de bank

Noa Lang zit op eigen verzoek op de bank bij Club Brugge, dat vanavond thuis tegen Zulte Waregem speelt. Er is interesse vanuit Engeland en Italië voor de Oranje-international en Lang zegt met zijn hoofd niet helemaal bij de wedstrijd te zijn.

De behendige aanvaller nam eind vorig seizoen na het kampioenschap van Brugge al afscheid. Zijn vurig gewenste transfer blijft vooralsnog uit, waardoor hij in de eerste drie duels van Brugge gewoon weer meespeelde.

Concurrent Wijnaldum weg bij Roma

Waar de komst van Wijnaldum grootst werd aangekondigd, vertrekt een concurrent op het middenveld vrij geruisloos naar Frankrijk. Jordan Veretout is voor elf miljoen euro gekocht door Olympique de Marseille.

HEE-SPA | 1' De bal rolt weer!

Er is afgetrapt in Friesland, maar niet voor het Friese volkslied heeft geklonken natuurlijk.

Heerenveen - Sparta 0-0

Het Friese volkslied wordt gespeeld

Roma bevestigt komst Wijnaldum

Het was al in kannen en kruiken, maar een officiële bevestiging is altijd fijn. Georginio Wijnaldum is officieel gepresenteerd door de Romeinen, waar trainer José Mourinho de scepter zwaait.

Georginio Wijnaldum

Vier(!) Nederlanders op de bank bij Bayern München

Ook de Bundesliga gaat weer beginnen, met gelijk 'der Rekordmeister' aan zet. Bayern München gaat op bezoek bij Eintracht Frankfurt en er zitten maar liefst vier Nederlanders op de bank bij Bayern (al heeft de in Leiderdorp geboren Noussair Mazraoui de Marokkaanse voetbalnationaliteit). De andere drie zijn Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en Joshua Zirkzee.

Yilmaz op de bank tegen Ajax

Er waren twijfels of de Turkse spits Burak Yilmaz (37) dit weekend al zijn debuut kan maken voor Fortuna Sittard tegen Ajax, maar die zijn weggenomen door Fortuna-trainer Sjors Ultee. Yilmaz zal niet starten, maar hij neemt wel plaats op de bank voor een mogelijke invalbeurt.

Ultee: "Afhankelijk van de wedstrijd kijken we of en hoe we hem kunnen gebruiken. Hij is nu precies een week in voorbereiding. Het zou raar zijn als je dan helemaal fit bent, maar een speler van zijn kwaliteiten hoeft niet helemaal topfit zijn om ergens het verschil te kunnen maken".

Burak Yilmaz in het shirt van Turkije

De elf van Sparta

Bij Sparta kiest Maurice Steijn voor een 4-3-3-formatie. Jonathan de Guzman, Nick Olij, Tobias Lauritsen, Jason Eyenga-Lokilo en Mike Eerdhuijzen maken hun debuut. Laatstgenoemde speelt op de plek van Adil Auassar die een keelontsteking heeft.

Opstelling Heerenveen

Daar is de allereerste opstelling van het seizoen. Kees van Wonderen lijkt bij zijn debuut als coach van sc Heerenveen voor een 5-2-3-formatie te kiezen. Doelman Andries Noppert en aanvaller Mats Köhlert maken hun debuut voor de Friezen.

Schalke 04 strikt Larsson

Het naar de Bundesliga gepromoveerde Schalke 04 heeft zich versterkt met Jordan Larsson. De zoon van voormalig Feyenoord- en Barcelona-speler Henke Larsson komt over van het Russische Spartak Moskou.

Larsson (25) werd geboren in Rotterdam en speelde nog een jaar bij NEC in de eredivisie. De aanvaller heeft zeven interlands voor Zweden op zijn naam staan.

Ook een nieuwe speler in Waalwijk

Nieuwbakken aanvoerder Michiel Kramer krijgt ook een nieuwe middenvelder als ploeggenoot. Pelle Clement komt transfervrij over van PEC Zwolle en tekent een contract voor één seizoen in Waalwijk.

Clement kan dit weekend nog niet zijn debuut maken tegen FC Utrecht: hij is nog niet speelgerechtigd.

Pelle Clement na de degradatie met PEC Zwolle

RKC heeft een nieuwe aanvoerder

Michiel Kramer mag dit seizoen geoorloofd wat vaker dan zijn ploeggenoten de discussie met de scheidsrechter aangaan.

De spits van de Waalwijkers is namelijk door coach Joseph Oosting gebombardeerd tot nieuwe aanvoerder.

Van der Gragt van Ajax naar Internazionale

Stefanie van der Gragt voetbalt de komende twee jaar voor Internazionale in Italië.

De 29-jarige verdedigster komt transfervrij over van Ajax, waar volgens de club in gezamenlijk overleg haar aflopende contract niet werd verlengd. De international was de afgelopen twee jaar bezig aan haar tweede periode in Amsterdam.

Van der Gragt speelde afgelopen maand met Oranje op het EK, waar de kwartfinales het eindstation betekende na een 1-0 verlies (na verlenging) tegen Frankrijk.

Feyenoord tegen Vitesse zonder Kökcü, maar mogelijk met Dilrosun

Feyenoord moet het zondag tegen Vitesse (aftrap 14.30 uur) in ieder geval doen zonder Orkun Kökcü, zo meldde trainer Arne Slot op de persconferentie. De middenvelder is niet fit genoeg.

Verdediger Gernot Trauner en aanvaller Javairo Dilrosun hebben wel weer meegetraind na blessureleed, maar het is nog onzeker of zij kunnen meedoen in Arnhem.

"We moeten zien hoe Javairô op de training reageert", zei Slot over de van Hertha BSC overgekomen voetballer. "Hij viel eerder met een lichte hersenschudding uit en dan moet je echt volledig klachtenvrij zijn. Dat proces volgen we zorgvuldig."

Trauner miste het verloren oefenduel met Olympique Lyonnais (0-2) bijna twee weken geleden vanwege een blessure, maar traint wel weer volledig met de groep mee.

Zerrouki

Op de komst van FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki wilde Slot niet ingaan. "Dat vind ik bijzonder ongepast, over een speler spreken die nog niet van ons is." De middenvelder zei zelf donderdag graag de overstap te maken.

Arne Slot

Lewandowski neemt rugnummer 9 van Depay over

Robert Lewandowski is vrijdagmiddag gepresenteerd bij FC Barcelona.

De Poolse spits heeft bij de Catalaanse club rugnummer 9 overgenomen van Memphis Depay, die bij Barcelona op de nominatie staat om te mogen vertrekken.

De 33-jarige Lewandowski kwam deze zomer voor ongeveer 45 miljoen euro over van Bayern München.

Presentatie Wijnaldum vrijdagmiddag

Georginio Wijnaldum wordt vrijdagmiddag gepresenteerd als nieuwe speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de middenvelder voor één seizoen van Paris Saint-Germain.

Onlangs kreeg de Argentijn Paulo Dybala nog een heldenonthaal bij de presentatie als speler van Roma. Staan ze nu ook in de rij voor Wijnaldum?

Bekijk via de onderstaande tweet de indrukwekkende presentatie van Dybala:

Cucurella voor 65 miljoen euro naar Chelsea

Chelsea heeft de komst van linkervleugelverdediger Marc Cucurella wereldkundig gemaakt. De 24-jarige Spanjaard verlaat Brighton & Hove Albion en kost Chelsea zo'n 65 miljoen euro.

Het gaat hard met Cucurella. Hij vertrok in 2020 voor 12 miljoen euro van Barcelona naar Getafe, dat hem een jaar later voor 18 miljoen euro aan Brighton verkocht. Een seizoen later strijkt hij dus neer op Stamford Bridge.

NEC laat contract Australische keeper Vukovic ontbinden

NEC heeft het contract van de Australische keeper Danny Vukovic ontbonden. De 37-jarige doelman had nog een contract voor één seizoen. NEC is druk bezig de transfer van Jasper Cillessen af te ronden, maar de overgang van de international heeft vertraging opgelopen.

"Mede door trieste persoonlijke omstandigheden is de samenwerking niet geworden wat beide partijen ervan verwachtten. We hebben elkaar geholpen bij zijn wens terug te keren naar Australië", zei technisch directeur Ted van Leeuwen over Vukovic.

De Australische doelman kwam een jaar geleden naar Nijmegen en speelde slechts vier keer voor NEC, telkens in KNVB-bekerwedstrijden.

Danny Vukovic

Stunttransfer Cillessen laat nog op zich wachten

De opvallende transfer van Jasper Cillessen naar NEC is nog altijd niet helemaal rond. De laatste details moeten nog worden afgerond, voordat NEC de stunttransfer wereldkundig kan maken. NEC verwacht naar verluidt dit weekend nog niets te kunnen melden.

De 33-jarige Cillessen speelde tot en met vorig seizoen voor Valencia. De keeper was bij de club een vaste waarde, totdat een hamstringblessure in januari roet in het eten gooide.

Jasper Cillessen vorig seizoen op de training van Valencia, met Jaume Domenech in zien kielzog

Van Nistelrooij looft Lukkien: 'Heb hem hoog zitten'

Ruud van Nistelrooij komt zaterdag met PSV in Eindhoven een oude bekende tegen: het FC Emmen van trainer Dick Lukkien. De trainers stonden vorig seizoen ook tegenover elkaar in de eerste divisie, toen Van Nistelrooij zelf nog coach van Jong PSV was.

En dat heeft Van Nistelrooij geweten, want hij leed met Jong PSV twee keer een nederlaag tegen Emmen. Het werd 2-0 in Emmen en 1-3 in Eindhoven.

"Ik schat Lukkien zeer hoog in als trainer. Ik heb gemerkt hoe goed hij zijn team voorbereidt. Hij heeft ook een duidelijke opvatting: Emmen wil altijd voetballen, met combinaties en voetballend vermogen en de tegenstander vastzetten. Ik verwacht dat hij dit ook dit seizoen weer wil doen", aldus Van Nistelrooij.

FC Emmen promoveerde afgelopen seizoen als kampioen van de eerste divisie weer naar het hoogste niveau.

Dick Lukkien

Excelsior verlengt contract Eijgenraam

Nieuwkomer Excelsior heeft het contract van Joshua Eijgenraam verlengd tot en met 2025.

De verdedigende middenvelder was afgelopen seizoen een vaste waarde van de Kralingers, die naar de eredivisie promoveerden door ADO Den Haag na strafschoppen te verslaan in de finale van de play-offs.

Excelsior opent zaterdag zijn eredivisiejaar met de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (aftrap 18.45 uur).

Van Wonderen debuteert bij sc Heerenveen

Kees van Wonderen heeft met sc Heerenveen de primeur om samen met Sparta het nieuwe eredivisieseizoen te openen.

De trainer van de Friezen beleeft ook een primeur, want de van Go Ahead Eagles overgekomen Van Wonderen maakt vanavond zijn officiële debuut voor Heerenveen.

De 53-jarige Van Wonderen blikt op de website van Heerenveen vooruit op het seizoen. "Ik weet dat wij in een groep staan met andere clubs die qua niveau dicht bij elkaar zitten. Ik schat ons op dit moment in de grote middengroep", aldus de trainer.

Aankoop Olsson

Van Wonderen is benieuwd hoe de Zweedse aankoop Simon Olsson gaat presteren. De middenvelder kwam over van IF Elfsborg.

"Simon kan in mijn ogen op meerdere posities op het middenveld spelen. Hij is pas twee dagen bij ons. Maar hij oogt goed, gefocust en geconcentreerd. Het is mooi dat we hem nu bij het team hebben", zegt Wonderen.

Kees van Wonderen

Ook veel buitenlandse competities beginnen

Naast Nederland gaan ze ook op het hoogste niveau in Engeland, Duitsland en Frankrijk van start.

Crystal Palace en Arsenal spelen in Londen (aftrap 21.00 uur) de openingswedstrijd in de Premier League. In de Bundesliga neemt de Duitse kampioen Bayern München het vanaf 20.30 uur op tegen Eintracht Frankfurt, de winnaar van de Europa League.

In Frankrijk opent trainer Peter Bosz met Olympique Lyon de competitie met een thuiswedstrijd tegen AC Ajaccio (aftrap 21.00 uur).

Bayern München is dit seizoen behoorlijk Nederlands getint. Hoe staat de Duitse topclub ervoor? In het onderstaande artikel nemen we Bayern onder de loep.

Alle samenvattingen bij de NOS

Zoals jullie van ons gewend zijn brengen we ook dit seizoen de eredivisie weer ruimschoots in beeld.

We streven ernaar om na elke wedstrijd zo snel mogelijk een (beknopte) samenvatting online te zetten op NOS.nl of in de NOS-app.

En zoals altijd hebben we op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een televisie-uitzending met alle hoogtepunten uit onze vaderlandse voetbalcompetitie.

Arne Slot, Javairo Dilrosun, Mats Wieffer, Mohamed Taabouni en Danilo tijdens de open dag van Feyenoord

20.00 uur: sc Heerenveen-Sparta

sc Heerenveen en Sparta trappen vanavond om 20.00 uur af voor de opening van het nieuwe eredivisieseizoen.

Een samenvatting volgt na de wedstrijd NOS.nl of in de NOS-app en omstreeks 23.30 uur op NPO 1

Zaterdag zijn landskampioen Ajax en vice-kampioen PSV aan de beurt, terwijl op zondag meteen een heel fraai affiche prijkt: Vitesse-Feyenoord.

Bekijk hieronder het volledige programma.

Nederland zakt twee plaatsen op wereldranglijst

De Nederlandse voetbalsters zijn na hun uitschakeling in de kwartfinale van het Europees kampioen van de vierde naar de zesde plek gezakt op de wereldranglijst van de FIFA.

Bondscoach Sarina Wiegman is met Engeland vier plekken gestegen en staat nu vierde na de winst van het EK in eigen land. De Verenigde Staten blijven de lijst aanvoeren.

Duitsland, dat de finale op Wembley na verlenging met 2-1 verloor, staat nu tweede. Zweden, dat in de halve finale door Engeland werd uitgeschakeld, zakt een plekje naar de derde plaats.

Vivianne Miedema en bondscoach Mark Parsons

De Guzman terug in de eredivisie

Hij is een van de twaalf (!) aankopen die Sparta dit seizoen tot nu toe heeft gedaan: Jonathan de Guzman.

De 34-jarige middenvelder blikt terug op zijn loopbaan tot dusver en spreekt over zijn nieuwe avontuur op Het Kasteel. "Je voelt en ziet dat Sparta ambitieus is. Dat spreekt me erg aan", aldus de veertienvoudig international.

Lees via de onderstaande link het verhaal over Jonathan de Guzman:

Van Nistelrooij: 'Iedereen is fit'

PSV is er deze ochtend vroeg bij met het geven van de persconferentie richting het eredivisieweekend.

Trainer Ruud van Nistelrooij laat weten dat hij over een fitte selectie beschikt richting de competitie-opener tegen FC Emmen in Eindhoven van zaterdag (aftrap 20.00 uur).

"We hebben iedereen aan boord. Iedereen is fit, het is alleen de vraag of iedereen ook fris is", laat de trainer van PSV weten. "We gaan nu de laatste training bekijken en dan kijken we hoe iedereen er exact voorstaat."

'Geen spelers sparen'

Van Nistelrooij belooft tegen Emmen in ieder geval geen spelers te gaan sparen met het oog op de return tegen AS Monaco, komende dinsdag. "We zoeken een combinatie van een zo sterk en zo fris mogelijke ploeg tegen Emmen. Ik ga na de training nog met de jongens praten die nu wat klachtjes hebben."

Nieuwelingen Sávio en Jarrad Branthwaite ontbreken zaterdag sowieso in het Philips Stadion. Het tweetal doet vanavond mee bij Jong PSV, dat in de eerste divisie op bezoek gaat bij Willem II (aftrap 20.00 uur).

Ruud van Nistelrooij

We gaan weer beginnen!

De eerste speelronde van de eredivisie is in aantocht. sc Heerenveen en Sparta trappen vanavond om 20.00 uur in het Abe Lenstra Stadion het nieuwe seizoen af.

Dat betekent weer volop vooruitblikken in ons liveblog. Op deze plek houden je ook op de hoogte van alle transfers in binnen- en buiteland.

Het Abe Lenstra Stadion is vanavond het decor van de opening van het nieuwe eredivisieseizoen