Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, Joshua Zirkzee en Matthijs de Ligt
NOS Voetbal

De Ligt nog niet zeker van basisplek bij Bayern: 'Upamecano is momenteel iets verder'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

Zonder de naar Barcelona vertrokken Robert Lewandowski, maar met Sadio Mané en voormalig Ajacieden Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui begint Bayern München vanavond tegen Eintracht Frankfurt zijn jacht op de elfde landstitel op rij.

Voor trainer Julian Nagelsmann een seizoen van de waarheid, denkt Florian Plettenberg. Hij volgt Bayern voor de Duitse betaalzender Sky op de voet en is bovendien transferexpert.

"Nagelsmann begint aan zijn tweede jaar en komt niet nog een keer weg met alleen het winnen van het kampioenschap. Bij Bayern wordt meer verlangd, met de Champions League als speerpunt. Het doel daarin is minimaal het halen van de halve finales, anders kan het weleens einde oefening voor hem zijn."

Julian Nagelsmann

Want hoewel Plettenberg overtuigd is van zijn trainerskwaliteiten, wijst hij tegelijkertijd op de chemie tussen de nog altijd maar 35-jarige Nagelsmann en zijn selectie. "Hij moet net als Jupp Heynckes en Hansi Flick in het verleden de kleedkamer meekrijgen en een eenheid zien te vormen. Bayern staat er kwalitatief beter voor dan vorig seizoen, dus excuses zijn er niet meer."

Nederlandse enclave

Dan de Nederlandse enclave bij Bayern, met De Ligt als meest in het oog springende nieuweling. "Ik verwacht dat hij tegen Frankfurt nog niet in de basis staat", zegt Plettenberg. "De Ligt moet eerst op niveau komen en heeft nog steeds wat tijd nodig na zijn komst van Juventus. Dayot Upamecano is in een viermansdefensie zijn concurrent en momenteel iets verder. Het wordt niet eenvoudig voor De Ligt."

Gezien de transfersom die Bayern op tafel heeft gelegd voor De Ligt, mag je toch verwachten dat de Oranje-international op een bepaald moment Upamecano voorbij gaat streven? "Ja, dat zal ook ongetwijfeld gaan gebeuren, al wil ik nog niet zover gaan om hem nu al te bestempelen als nieuwe leider van de verdediging. Maar wie 68 miljoen euro exclusief 10 miljoen aan bonussen overmaakt, neemt een risico. Dan moet je hem vroeg of laat gaan opstellen."

Matthijs de Ligt

Niet alleen De Ligt begint volgens Plettenberg op de bank tegen Eintracht Frankfurt, ook de van Ajax overgekomen Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui moeten voorlopig genoegen nemen met een reserverol.

"Gravenberch maakt een prima indruk en heeft zich in korte tijd zeer geliefd gemaakt. Maar tegen Leipzig kreeg Marcel Sabitzer de voorkeur en ik verwacht dat dat tegen Frankfurt niet anders zal zijn. En als Leon Goretzka terugkeert van zijn blessure, wordt het voor Gravenberch nog moeilijker. Joshua Kimmich en Goretzka zijn op het middenveld onbetwiste basiskrachten."

Misschien voegt Nagelsmann zelfs zijn protegé Konrad Laimer, met wie hij samenwerkte in Leipzig, nog aan de selectie toe. Bayern en Leipzig zijn al enige tijd in onderhandeling, maar van een doorbraak is vooralsnog geen sprake. Plettenberg heeft zijn bedenkingen bij een mogelijke transfer. "Ik zie simpelweg de noodzaak van het halen van Laimer niet. Dan wordt de concurrentie helemaal moordend op het middenveld. Bayern heeft hem niet nodig."

Musiala is echt het grootste Bayern-talent dat ik ooit heb gezien. Dit kan weleens zijn jaar worden.

Florian Plettenberg

Mazraoui moet op de rechtsbackpositie concurreren met Benjamin Pavard, die ondanks tal van geruchten deze zomer toch bij Bayern lijkt te blijven. En dan is er nog Joshua Zirkzee, die terug is na een huurperiode bij Anderlecht. Tijdelijk, volgens Plettenberg. "Hij heeft geen toekomst meer bij Bayern, mag weg en moet tussen de 10 en 15 miljoen euro op gaan leveren."

Plettenberg verheugt zich dit seizoen op "topaankoop" Sadio Mané en de nog maar 19-jarige Jamal Musiala, die in 2019 overkwam van Chelsea. "Hij blonk uit in de met 5-3 gewonnen strijd om de Supercup tegen Leipzig en is echt het grootste Bayern-talent dat ik ooit heb gezien. Dit kan weleens zijn jaar worden."

Immense druk

Maar dan moet Nagelsmann wel op de juiste knoppen drukken, niet alleen bij Musiala. "De druk op hem is immens", weet Plettenberg. "Het wordt interessant om te zien hoe hij daarmee om zal gaan. Dat is eigenlijk het belangrijkste vraagstuk bij Bayern. Nagelsmann moet gaan leveren."

Zo zou Bayern München dit seizoen kunnen spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl