Kabinet wil besluit Lelystad uitstellen en vluchten op Schiphol schrappen
Het kabinet is van plan het besluit over opening van Lelystad Airport uit te stellen tot 2024. En Schiphol mag vanaf eind 2023 niet meer dan 440.000 vluchten per jaar uitvoeren. Dat voorstel ligt morgen in de ministerraad op tafel, zo bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws hierover.
Nu geldt op Schiphol nog een maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar. Op dit moment komt de luchthaven overigens niet aan dat aantal.
De NOS meldde vorige week dat het kabinet werkt aan ingrijpende maatregelen omdat de luchthaven niet voldoet aan de eisen voor geluidsoverlast, stikstof en fijnstof. Bronnen zeiden toen dat het aantal toegestane vluchten op Schiphol van 500.000 naar 450.000 tot mogelijk 420.000 zou gaan.
Zoveelste uitstel
Voor Lelystad betekent het kabinetsbesluit het zoveelste uitstel. Van oudsher was het een klein regionaal vliegveld en het idee was om dat uit te bouwen tot een luchthaven die tienduizenden vluchten van Schiphol zou kunnen overnemen.
In 2015 werd het groene licht voor de uitbreiding gegeven. Volgens de oorspronkelijke plannen zou Lelystad Airport in 2018 klaar moeten zijn, maar dat werd keer op keer uitgesteld. Omwonenden en milieuorganisaties maakten bezwaar en probeerden de uitbreiding en de opening met juridische procedures te dwarsbomen. Ze vreesden geluidsoverlast voor bewoners en schade voor de natuur.
Geen vergunning
De stikstofproblemen kwamen daar in de loop der jaren nog bij. Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, werd er wereldwijd veel minder gevlogen en was er veel minder noodzaak om vluchten van Schiphol over te nemen.
In maart van dit jaar besloot minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof om Lelystad voorlopig geen natuurvergunning te verlenen omdat berekeningen over de stikstofuitstoot niet kloppen.