NOS Nieuws

Wekdienst 14/6: Sywert van Lienden gehoord • Uitspraak in zaak 'klusjesman' Ruinerwold

Goedemorgen! Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme worden in de civiele zaak rond de zogenoemde mondkapjesdeal gehoord en in Assen doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de 'klusjesman' van het gezin in het Drentse Ruinerwold dat jaren afgezonderd van de buitenwereld leefde.

Eerst het weer: Er is flink wat zon, maar vanmorgen in het noorden zijn er ook enkele wolkenvelden. Er staat de hele dag weinig wind en het wordt maximaal 20 tot 23 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de rechtbank in Amsterdam is er een hoorzitting in de civiele zaak tegen Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme rond de zogenoemde mondkapjesdeal. De twee zijn voorlopig geschorst als voorzitters van Stichting Hulptroepen Alliantie en de rechter beslist of ze definitief worden ontslagen.
  • Vandaag vertrekt naar verwachting de eerste vlucht van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda met migranten die via bootjes over het Kanaal naar Engeland zijn gekomen. Het VK sloot eerder dit jaar een deal met Rwanda over de migranten; ze moeten in het Afrikaanse land asiel aanvragen en mogen nooit meer naar het VK.
  • In Assen doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen Josef B, de klusjesman van het gezin in Ruinerwold dat jaren afgezonderd van de buitenwereld leefde. Het OM eist vier jaar cel tegen hem vanwege betrokkenheid bij mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin.
  • Het Nederlands elftal speelt in De Kuip tegen Wales het laatste duel in de reeks van vier Nations League-wedstrijden. Daarna kunnen de spelers op vakantie. De wedstrijd wordt uitgezonden op NPO 3 (aftrap: 20.45 uur) en is ook live te volgen op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme, die zoals eerder in deze wekdienst gemeld vandaag voor de civiele rechter staan, en Camille van Gestel worden door het Openbaar Ministerie (OM) nu ook verdacht van witwassen, meldt NRC. Eerder was al bekend dat justitie de drie oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie verdenkt van oplichting en verduistering.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het deed denken aan de invalbeurt van doelman Tim Krul op het WK van 2014: de Australische doelman Andrew Redmayne mocht in het beslissende WK-kwalificatieduel tegen Peru vlak voor het einde van de verlenging invallen en vervulde vervolgens in de penaltyserie een heldenrol. Hij deed een dansje om zijn tegenstanders te verwarren en dat leek te lukken. Een van de penaltynemers schoot op de paal en Redmayne stopte een penalty, waarmee de Australiërs ten koste van Peru een WK-ticket bemachtigden.

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl