NOS Voetbal

Kolderieke invaldoelman pakt heldenrol en helpt Australië aan WK-ticket

Australië doet een 'Van Gaaltje' tegen Peru en plaatst zich voor WK

Australië heeft zich als voorlaatste land geplaatst voor het WK voetbal van later dit jaar in Qatar. 'The Socceroos', die hun vijfde mondiale eindtoernooi op rij gaan beleven, wonnen de play-offwedstrijd tegen Peru dankzij strafschoppen, nadat de confrontatie 120 minuten lang zonder doelpunten was gebleven.

In het Ahmed bin Alistadion, waar over ruim vijf maanden zeven WK-duels zullen worden afgewerkt, was een heldenrol weggelegd voor Andrew Redmayne. De 33-jarige doelman van Sydney FC mocht kort voor het einde van de verlenging invallen en zag één strafschop tegen de paal gaan en stopte er eentje zelf.

Het 32ste en laatste land dat zich in november bij het mondiale eindtoernooi mag melden, komt dinsdagavond uit het treffen tussen Costa Rica en Nieuw-Zeeland in hetzelfde stadion.

Spaarzaam

Peru, de nummer vijf van Zuid-Amerika, en Australië, dat zich in de Aziatische zone niet rechtstreeks had weten te plaatsen en via een tussenronde tegen de Verenigde Arabische Emiraten in de herkansing terecht was gekomen, wisten er geen spektakel van te maken. De kansen waren uiterst spaarzaam.

Peru-middenvelder Andre Carrillo

In de eerste helft hoefden beide doelmannen geen enkele keer reddend op te treden. De Australiër Mitchell Duke schoot hard naast, terwijl zijn ploeggenoot Jackson Irvine het vizier koppend niet op scherp had staan. Hetzelfde gold voor de Peruaan Gianluca Lapadula.

Na rust werd het niet veel beter, al kreeg Peru, met onder anderen oud-Feyenoorder Renato Tapia en voormalig FC Emmen-speler Sergio Peña in de gelederen, stilaan wel de overhand in het warme Ar Rayyan. Toch kwam het eerste schot op doel op naam van Australië, maar doelman Pedro Gallese had in de 81ste minuut geen problemen met de vrije trap van oud-Groninger Ajdin Hrustic.

Paal redt Australië

Het bleek het begin van een klein slotoffensief van de 'Aussies', want niet veel later schoot Aziz Behich, die in het seizoen 2018/2019 nog vier keer het shirt van PSV droeg, rakelings naast, terwijl Gallese de grootste moeite had met een inzet van opnieuw Hrustic. Gescoord werd er echter niet en dus volgde er een verlenging.

De Australiër Ajdin Hrustic

Daarin kwam het eerste vuurwerk van de Peruaanse invaller Edison Flores, wiens knal een prooi werd voor Mathew Ryan. Die kwam in de eerste minuten van de tweede verlenging met de schrik vrij bij een schot van Christian Cueva dat het doel net miste, een kopbal van Flores tegen de paal en een afstandsschot van Luis Advincula dat over de lat zeilde.

Kolderiek dansje

Omdat goals uitbleven, moesten strafschoppen de beslissing brengen over het WK-ticket. Die reeks ging Australië in met Redmayne onder de lat - hij mocht vlak voor tijd invallen à la Tim Krul op het WK van 2014, met het oog op de penaltyserie.

De sluitpost van Sydney FC trachtte zijn opponenten met een kolderiek dansje op de doellijn van de wijs te brengen en dat leek te lukken bij Luis Advincula, die de paal trof. Daarmee neutraliseerde Redmayne de misser waarmee Martin Boyle het bal opende.

De truc van de Australische bondscoach Graham Arnold (oud-speler van Roda JC en NAC) bleek een voltreffer, toen Redmanye de penalty van Alex Valera stopte en 'The Socceroos' naar het WK in Qatar hielp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl