Algerije beëindigt vriendschapsband met Spanje vanwege Westelijke Sahara-kwestie
De betrekkingen tussen Algerije en Spanje hebben een nieuw dieptepunt bereikt. Het kantoor van de Algerijnse president heeft aangekondigd dat het land zich per direct terugtrekt uit het vriendschapsverdrag dat twintig jaar geleden is gesloten met Spanje. De Spaanse regering zegt de stap te betreuren en is voornemens de geest van de vriendschapsband in stand te houden.
De oorzaak van de spanningen tussen de landen is een meningsverschil over de status van de Westelijke Sahara. Marokko wil dat de Westelijke Sahara een verregaande vorm van autonomie krijgt, maar het koninkrijk zou dan wel zeggenschap houden over buitenlands beleid en defensie. Algerije is daar fel tegenstander van en steunt de onafhankelijkheidsbeweging in de regio, Polisario.
Net als Nederland staat Spanje echter achter de autonomieplannen van Marokko voor de geannexeerde regio. Spanje nam lange tijd een neutraal standpunt in over de kwestie, maar sprak zich in maart voor het eerst uit in het voordeel van Marokko. Gisteren nog verdedigde de Spaanse premier Sánchez dat besluit in het parlement.
De Algerijnse president Tebboune spreekt van een "niet te rechtvaardigen draai", die Spanje sinds maart probeert goed te praten. Persbureau Reuters meldt dat Algerijnse banken inmiddels wordt medegedeeld dat de import van goederen en diensten uit Spanje wordt stilgelegd door de terugtrekking uit het vriendschapsverdrag.
Algerije is een belangrijke gasleverancier van Spanje, dat zich de afgelopen jaren meer is gaan richten op wind- en zonne-energie, maar nog altijd een flinke gasbehoefte heeft. Vorig jaar was Algerije goed voor ongeveer 40 procent van de Spaanse gasimport. In de afgelopen maanden zijn de Verenigde Staten Algerije voorbijgegaan als de voornaamste gasleverancier van Spanje.
Of de relatiebreuk gevolgen heeft voor de gasafname, is nog niet duidelijk. Spanje noemt Algerije een betrouwbare leverancier en benadrukt dat er tal van leveringsgaranties zijn afgegeven door de Algerijnse regering. Ook de Algerijnse president Tebboune heeft eerder gezegd dat de spanningen niet zullen leiden tot contractbreuk.