Polisario-leider Brahim Ghali
NOS Nieuws

Spaans hof spant zaak aan tegen Polisario-leider vanwege oorlogsmisdaden

Het Spaanse nationale gerechtshof heeft Polisario-leider Brahim Ghali gedagvaard vanwege beschuldigingen van oorlogsmisdaden. De separatistische leider uit de Westelijke Sahara kan worden gedagvaard omdat hij in een Spaans ziekenhuis wordt behandeld voor een coronabesmetting.

Ghali strijdt met zijn beweging, het Polisario Front, voor een onafhankelijke staat in de Westelijke Sahara. Hij moet op 1 juni voor de onderzoeksrechter verschijnen, maar weigert vooralsnog de rechtbankpapieren te tekenen.

Mensenrechtenorganisaties en bewoners van de Westelijke Sahara beschuldigen Ghali en andere rebellenleiders van volkerenmoord, moord, terrorisme en het martelen en laten verdwijnen van politieke tegenstanders.

Toestroom van migranten

De medische behandeling van Ghali in Spanje leidde gisteren waarschijnlijk tot een toestroom van migranten vanuit Marokko naar Ceuta, een Spaanse enclave in Marokko. Omdat Marokko misnoegd is over de Spaanse toestemming voor de komst van Ghali, zou de Marokkaanse grenspolitie de andere kant op hebben gekeken toen zo'n 8000 migranten zwemmend probeerden Ceuta te bereiken.

Ook vandaag probeerde een klein aantal migranten het Spaanse grondgebied te bereiken. Ze stuitten op het strand op Spaanse militairen met schilden en wapenstokken. Spanje zou inmiddels alweer 4800 migranten hebben teruggestuurd naar Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl