Testbuisjes met het apenpokkenvirus
NOS Nieuws

Aantal Nederlandse gevallen apenpokken sinds maandag verdubbeld

Het apenpokkenvirus is in Nederland nu bij twaalf mensen vastgesteld, meldt het RIVM in een korte update. Dat zijn er twee keer zoveel als maandag. Vrijdag bevestigde het instituut het eerste geval in Nederland.

Het RIVM noemt dat in de lijn der verwachting en Nederland loopt ermee in de pas met andere Europese landen. Volgens een woordvoerder zijn mensen sinds corona veel alerter op infectieziektes. Hij vergelijkt het met de lassakoorts, die vóór covid in Nederland opdook en toen nauwelijks aandacht trok.

Over de herkomst van de nieuwe gevallen kan het RIVM niets zeggen.

Dit weten we nu over apenpokken:

Dit is wat we nu weten over apenpokken

Het apenpokkenvirus komt oorspronkelijk uit Afrika, maar voor zover bekend hebben de nu vastgestelde gevallen daar geen link mee. Een groot deel van de patiënten, maar niet alle, zijn mannen die seks hebben gehad met mannen. Van hen is een deel op het homofestival Darklands in België geweest, dat van 4 tot en met 9 mei werd gehouden.

Mensen die daar besmet zijn geraakt, kunnen eind mei nog de eerste klachten krijgen. Daarna moeten ze nog getest worden, dus tot in juni kunnen er nog positieve testresultaten komen die terug te voeren zijn op dat festival. In de tussentijd kunnen ze anderen hebben besmet.

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en vermoeidheid. Na één tot drie dagen krijgen ze vlekken die overgaan in blaasjes. Dat begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die na twee tot drie weken van de huid vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl