In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Stripverhaal moet zorgen voor nieuwe tips in zaak vermissing Tanja Groen

Een stripverhaal moet leiden tot nieuwe tips over de vermissing van Tanja Groen. Het is een initiatief van Stichting De Gouden Tip, opgericht door misdaadjournalist Peter R. de Vries.

De strip verscheen vanochtend in dagblad De Limburger. Stichting De Gouden Tip hoopt op deze manier de zaak van de 18-jarige studente die in 1993 verdween in Maastricht onder de aandacht brengen van 'een nieuw publiek'. Komende week komt de strip ook in een Duitse krant en komt er een Franse versie online te staan.

De strip heeft te maken met de laatste oproep van Stichting De Gouden Tip. Die loofde 1 miljoen euro uit voor de tip die leidt naar antwoorden in de zaak. De deadline voor het doorgeven van informatie is 23 juni 2022. Als er dan geen gouden tip tussen zit, gaat het geld naar andere onopgeloste zaken.

'Al dertig jaar in onzekerheid'

De strip, getekend door Meinte Strikwerda en Anco Dijkman, beschrijft de vermissing van Tanja Groen. Deel van de strip is ook een emotionele oproep van de ouders van Tanja. "We leven al bijna dertig jaar in onzekerheid", zo vertellen zij.

Het meisje uit Schagen verdween in de nacht van 31 augustus 1993. Ze fietste naar huis na een feestje van studentenvereniging Circumflex maar bereikte haar studentenkamer in Gronsveld nooit. Ook haar fiets is nooit gevonden.

Uitgever Seb van der Kaaden kwam met het idee om cold cases onder de aandacht te brengen via strips. Hij stelde het voor aan De Vries, zo'n twee maanden voor diens dood. "We hadden een afspraak om het concreet te maken. Welke vorm, welke tekenaar? Dat soort dingen zouden we bespreken. Peter zou een lijstje van cold cases maken. Tanja Groen stond bovenaan dat lijstje", zegt hij tegen 1Limburg.

Een week voor de afspraak werd de misdaadjournalist vermoord. Kelly de Vries nam daarna de zaak van Tanja Groen van haar vader over.

Niet de eerste strip

Het is niet de eerste keer dat een strip wordt ingezet voor een cold case. "Kelly de Vries werd getriggerd door de strip van de verkrachtingszaak in Schiedam", legt Van der Kaaden uit. "Ze zag dat het wel integer kon en niet clownesk werd. Ook Royce, haar broer, zag het zitten."

Je wil zo weinig mogelijk speculeren. Anders ga je het voor mensen invullen en duw je ze al een kant op. Zo krijg je valse herinneringen.

Tekenaar Meinte Strikwerda

Over de vermissing van Tanja Groen is minder informatie dan over de Schiedamse zaak. "Bij Schiedam was er een idee van de dader. Er waren tekeningen en een hologram. Nu hebben we niets. We weten niet eens of er een dader is. We gaan uit van wel maar weten het niet zeker", legt de uitgever uit.

Tekenaar Meinte Strikwerda: "We hebben de meeste gezichten weggelaten. Je wil zo weinig mogelijk speculeren. Anders ga je het voor mensen invullen en duw je ze al een kant op. Zo krijg je valse herinneringen."

Dat het 28 jaar geleden is, maakt het extra moeilijk. "Er wordt bijvoorbeeld gebeld. Hoe zag een telefoon er toen uit? Het moet wel kloppen."

Met de strip waagt De Gouden Tip zich aan een innovatieve aanpak voor het oplossen van zaken. Maar een coldcase-strip moet je ook niet te vaak inzetten, vindt uitgever Van der Kaaden. "Dan loop je het risico dat er een blinde vlek ontstaat. Dus moet je het zeker niet elke maand doen, maar wel ieder kwartaal. Daar zijn we nu met de stichting over aan het praten."

Het was voor de tekenaars niet makkelijk om de strip te maken, zo vertelt tekenaar Meinte Strikwerda:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl