Studenten tijdens een stille tocht voor Tanja Groen
NOS NieuwsAangepast

OM: geen verder onderzoek naar graafplekken in zaak Tanja Groen

Drie plekken op de Strabrechtse Heide bij Geldrop, waarvan gedacht werd dat Tanja Groen er mogelijk begraven zou liggen, worden niet verder onderzocht. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Tijdens eerder onderzoek, onder leiding van de Haarlemse rechtspsycholoog Peter van Koppen, werden meerdere plekken ontdekt waar de studente begraven zou kunnen liggen. De grondlagen zijn daar namelijk verstoord, stelden Van Koppen en zijn team.

De locaties zijn gisteren bekeken met het NFI, de forensische opsporing en Staatsbosbeheer. Graven op de plekken is volgens hen niet zinvol omdat de verstoring in de grondlagen wordt veroorzaakt door konijnenburchten. "Een netwerk van konijnenholen, dat uit meerdere, onderling verbonden ruimtes bestaat", legt het OM uit.

'Kans dat op juiste locaties is gezocht is klein'

Van Koppen vindt het bijzonder dat die conclusie is getrokken. Volgens hem heeft hij een rapport aan de politie gegeven waar de exacte locaties van de ontdekte plekken niet in staan. "De kans dat ze op de juiste plek hebben gezocht is daarom uiterst klein", stelt hij.

"We zijn in het natuurgebied op twee grote locaties geweest om grondmetingen te doen. Daar zijn drie plekken uit naar voren gekomen waar de grond verstoord is." Volgens Van Koppen heeft het bedrijf, dat de metingen uitvoerde, gezegd dat het "uiterst onwaarschijnlijk" is dat daar sprake is van holle ruimtes onder de grond.

De rechtspsycholoog vertelt dat hij het fijn zou vinden als de politie "eindelijk een keer goed onderzoek gaat doen in deze zaak". Volgens hem is dat namelijk al sinds de vermissing van Tanja Groen niet het geval.

Van Koppen had gehoopt dat de politie zijn onderzoeksteam zou benaderen na overhandiging van het rapport. "Dan konden wij de plekken doorgeven waar volgens ons een graf in de grond kan zitten." Dat is volgens hem niet gebeurd.

Voorrang vanwege impact

Het onderzoek naar de drie plekken kreeg van het OM voorrang "omwille van de impact die de recente mediaberichtgeving heeft op de ouders en nabestaanden van Tanja Groen".

De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus 1993. Ze fietste naar huis na een feestje van haar Maastrichtse studentenvereniging Circumflex. Er is meerdere keren naar haar lichaam gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl