NH Nieuws
NOS Nieuws

25 jaar na de verdwijning Tanja Groen: 'Je wordt na alles sterker'

"Mijn man zei vorig jaar: zullen we het maar niet meer doen? Zullen we de herdenkingsdienst overslaan?" Desondanks staan Adrie en Corrie Groen morgen toch weer in de kerk. Om hun dochter Tanja te herdenken, die 25 jaar geleden spoorloos verdween.

"Iedere keer de drukte eromheen", zegt Adrie Groen in de podcast De Dag van NPO Radio 1. "Je bent blij als je uit de kerkdienst thuiskomt. Dan valt er heel veel van je af, omdat je het dan gehad hebt."

Het echtpaar wacht nog altijd op een antwoord. Daarom vertellen ze weer het verhaal van Tanja in de media. "Want we hebben helemaal niets. Als ze vergeten wordt, weten we zeker dat het nooit opgelost wordt. Misschien als de dader dit elke keer weer hoort en ziet dat-ie uiteindelijk, wie er ook mee te maken heeft, zijn mond opendoet."

Ik dacht, ze komt straks wel. Maar ze kwam nooit uit de trein.

Adrie Groen

Tanja was in 1993 een 18-jarige student in Maastricht. Ze zou op een vrijdag terugkomen naar Schagen, de plaats in Noord-Holland waar haar ouders woonden. "Ik ging haar halen op het station, want ze had veel spullen bij zich. Maar ze was er niet. En een paar treinen later ook nog niet", zegt de moeder.

Iets later belden studievrienden van Tanja. Die vroegen zich af of ze al thuis was. "Dat is niets voor Tanja, ze was altijd punctueel." Adrie bleef tot de laatste trein op het station. "Ik dacht: ze komt straks wel. Maar ze kwam er nooit uit."

Corrie en Adrie namen contact op met de politie en het ziekenhuis. Ze begonnen te zoeken in Maastricht, samen met agenten. "Je hoopt dat je haar vindt, maar aan de andere kant eigenlijk niet", zegt Adrie. Want: zou hun dochter nog wel in leven zijn?

Tips leveren niets op

25 jaar later is er nog altijd geen enkele concrete aanwijzing wat er met haar is gebeurd. Na de verrassende doorbraak in de zaak van Nicky Verstappen, die twintig jaar geleden dood werd gevonden, weegt dat zwaar. Het stel is natuurlijk blij voor de ouders van Verstappen, maar het is confronterend.

Zij hadden Nicky nog gevonden, wij hebben niets.

Corrie Groen

"Zij hadden Nicky nog gevonden, wij hebben niets. Ook niet iets van dna, dus dan wordt het al moeilijk", zegt Corrie Groen. Er zit wel een coldcaseteam op de verdwijningszaak. Alle tips die de politie heeft gehad, hebben niets opgeleverd.

Het echtpaar kreeg ook hulp van paragnosten. "Een paar jaar terug was er een die zei dat Tanja in België leefde en twee kinderen had. Die paragnost is daar naartoe gegaan en heeft foto's genomen door het keukenraam, maar het was haar niet."

Via Amber Alert hebben Corrie en Adrie onlangs een oproep gedaan. Ze hopen dat er misschien toch iemand is die zich iets herinnert, iets wat de politie kan helpen in de zoektocht. Ze verwachten niet dat Tanja nog in leven is, maar geven de hoop niet op.

25 witte rozen

Morgen is de jaarlijkse herdenkingsdienst in de kerk van het echtpaar. Er staat een foto van Tanja, Corrie draagt een gedicht voor en er wordt gezongen. Ook liggen er dit jaar 25 witte rozen. "Voor elk jaar een", zegt Corrie.

Deze dagen spookt de verdwijning extra door haar hoofd. "Ja, af en toe word ik er emotioneel van. Maar je wordt na alles wel sterker."

Luister hieronder podcast De Dag terug:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl