Elizabeth kijkt naar de paardenshow

Queen Elizabeth geniet zichtbaar van paardenshow

De Britse koningin Elizabeth heeft gisteravond de Royal Windsor Horse Show bijgewoond. Het jaarlijkse paardenspektakel stond geheel in het teken van het zeventigste regeringsjaar van de koningin en geldt als de officiële aftrap van haar Jubilee-vieringen.

Duizend deelnemers en vijfhonderd paarden lieten hun hippische kunsten zien, van de Noorse Koningsgarde en de Cavalerie van Oman tot ruiters uit Azerbeidzjan en de Canadese Mounties. Kleindochter Louise leidde een stoet met koetsen ter ere van de vorig jaar overleden prins Philip. De show werd live uitgezonden op tv.

Naast opvoeringen door paarden was er ook muziek van Andrew Lloyd Webber en mezzosopraan Katherine Jenkins. Hoogtepunten uit het Britse verleden kwamen voorbij onder het motto 'In galop door de geschiedenis', waarvoor actrice Helen Mirren zich verkleedde als voorganger en naamgenoot van de huidige koningin, Elizabeth I.

Mirren bedankte de koningin "uit naam van al uw trouwe onderdanen" en sprak bewondering uit voor haar "onwankelbare hoop, ondersteuning en leiderschap" in de afgelopen zeventig jaar. "We prijzen en bewonderen de manier waarop u vaardig en waardig staatszaken verricht."

De koningin, die bekendstaat als groot paardenliefhebber, genoot zichtbaar van het evenement, zeker toen er op het hoogtepunt van de show dieren uit haar eigen stoeterij voorbij werden geleid. Met een deken over haar benen en een sjaal om volgde ze de show aandachtig en knikte ze soms instemmend bij alle lof.

De hoogbejaarde monarch kampt sinds oktober, toen ze kort in het ziekenhuis werd opgenomen, met een broze gezondheid en mobiliteitsproblemen. Sindsdien heeft ze verschillende afspraken moeten afzeggen of digitaal vanuit huis bijgewoond. Vorige week liet ze nog verstek gaan bij haar troonrede.

Presentator Omid Djalili kon het niet laten daar kort naar te verwijzen. "Wat fijn dat u ons verkozen heeft boven de opening van het parlementaire jaar."

De koningin sloot de avond wuivend af met een ererondje langs het publiek. Er staan haar de komende weken nog veel festiviteiten te wachten, met een vierdaagse Platinum Jubileeweekend dat begint op 2 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl