1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Buckingham Palace
NOS Nieuws

Queen Elizabeth was 'moe en uitgeput' door corona

De Britse koningin Elizabeth raakte "moe en uitgeput" van corona, vertelde ze patiënten en artsen tijdens een digitaal bezoek aan een Londense corona-afdeling. In gesprek met een patiënt ging ze kort in op hoe ze zich zelf voelde toen ze in februari de ziekte opliep.

De 95-jarige Elizabeth was via een videoverbinding aanwezig bij de officiële inwijding van de afdeling, die naar haar is vernoemd. De Queen Elizabeth Unit met 155 bedden werd op het hoogtepunt van de pandemie ingericht op twee verdiepingen van Royal London Hospital. Inmiddels zijn er zo'n 800 mensen verpleegd.

Elizabeth sprak onder meer met een patiënt die in december 2020 covid kreeg. Zijn broer en vader overleden aan de ziekte, hij werd zelf ernstig ziek opgenomen.

"Je wordt er zo moe en uitgeput van, niet waar?", deelde Elizabeth haar ervaringen met Asef Hussain en zijn vrouw Shamina. "Die afschuwelijke pandemie."

Ze sprak het stel via een videogesprek:

Queen spreekt met coronapatiënt: "Je wordt er moe en uitgeput van, hè?"

Hussain vertelde de koningin dat hij nu aan de beterende hand is, al krijgt hij nog altijd extra zuurstof. "Het gaat de goede kant op, ik herstel. Ik mocht recent weer uit de rolstoel dus kan nu rondlopen."

"Wat fijn dat het weer beter gaat", reageerde Elizabeth. Ze merkte op dat Hussain besmet raakte "toen de ernstigste variant" van de ziekte rondging. "Wat moet het een angstige ervaring zijn geweest om zo ziek te zijn." Ook vroeg ze zijn vrouw hoe het was om haar man al die tijd niet te kunnen bezoeken. Shamina legde uit dat het contact digitaal was verlopen.

Voordat een plaquette met de naam van de afdeling werd onthuld, sprak Elizabeth ook met de leiding en het verplegend personeel van het ziekenhuis. "We zorgden ervoor dat niemand alleen was. We hielden hun handen vast, veegden hun tranen weg en troostten hen", zei een verpleegkundige. "Soms voelde het als een marathon zonder finish."

Het is een wonder wat er allemaal kan als het echt nodig is.

Koningin Elizabeth

Bouwvakkers vertelden de koningin dat de afdeling in vijf weken opgezet was, terwijl er normaal vijf maanden voor nodig zijn om zo'n afdeling op te zetten. "Het is een wonder wat er allemaal kan als het echt nodig is", reageerde ze.

Buckingham Palace maakte op 20 februari bekend dat Elizabeth positief was getest. Volgens een woordvoerder had de gevaccineerde vorstin alleen wat verkoudheidsklachten en weerhield dat haar er niet van wat lichte werkzaamheden uit te voeren op Windsor Castle.

Sinds de koningin eind februari genezen werd verklaard heeft ze enkele keren verstek moeten laten gaan bij afspraken. Artsen hadden haar al voor de coronabesmetting aangeraden het wat rustiger aan te doen en vaker familieleden te vragen verplichtingen bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl