1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Queen Elizabeth voor het eerst in maanden in openbaar bij herdenking Philip

In Londen is de 95-jarige koningin Elizabeth voor het eerst in vijf maanden tijd weer in het openbaar verschenen. De vorstin woonde een herdenkingsdienst bij voor haar overleden echtgenoot, prins Philip. Ook een aantal Europese vorsten nam deel aan de herdenking, onder wie het Nederlandse koningspaar en prinses Beatrix.

Tot kort voor de dienst was het onduidelijk of de Queen aanwezig zou zijn in Westminster Abbey. De vorstin kampt al een tijd met onduidelijke gezondheidsproblemen en is slecht ter been. Daarnaast raakte ze in februari besmet met het coronavirus. Begin deze maand pakte ze haar werkzaamheden formeel weer op.

De vorstin kwam de Londense kerk via een zijingang binnen. De herdenking duurde krap een uur, volgens de BBC zodat koningin Elizabeth het aankon.

Haar echtgenoot prins Philip overleed vorig jaar april op 99-jarige leeftijd. Vanwege het coronavirus konden bij de uitvaart maar dertig genodigden zijn. Koningin Elizabeth zou nauw betrokken zijn geweest bij de organisatie van de herdenkingsdienst, melden Britse media. In totaal verzamelden zich ongeveer 1800 genodigden in Westminster Abbey.

Daarnaast was ook de in opspraak geraakte prins Andrew bij de dienst. Sinds de uitvaart van Philip vorig jaar april verscheen hij nauwelijks nog in het openbaar.

Andrew begeleidde koningin Elizabeth bij aanvang naar binnen:

Koningin Elizabeth aanwezig tijdens herdenkingsdienst echtgenoot

Afgelopen januari leverde Andrew een deel van zijn titels in bij zijn moeder, nadat hij in verband was gebracht met misbruik. De Amerikaanse Virginia Giuffre beweerde dat de prins haar in 2001 meerdere keren heeft misbruikt toen ze nog minderjarig was. Hij heeft dit zelf overigens altijd ontkend. Vorige maand kwam de zaak tot een einde, toen Andrew een schikking trof met Giuffre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl