Koningin Elizabeth tijdens een receptie ter ere van haar jubileum in Sandringham
NOS Nieuws

Jubilerende Elizabeth II blijft een gesloten boek, toch is ze razend populair

  • Fleur Launspach

  • Fleur Launspach

Koningin Elizabeth II beloofde in 1952 na de dood van haar vader dat ze het Britse volk haar leven lang zou dienen. Vandaag zit de 95-jarige koningin precies 70 jaar op de troon. Ze is langst regerende monarch in de Britse geschiedenis en blijft onverminderd populair.

Elizabeth was pas 25 jaar toen ze de plaats moest innemen van haar onverwacht overleden vader, de 56-jarige koning George VI. Haar kroning vond het jaar daarna plaats, op 2 juni 1953. Dit jaar zal haar platina jubileum in juni overal in het Verenigd Koninkrijk groots worden gevierd, met een nationale taartbakwedstrijd, extra vrije dagen, parades en festiviteiten.

Maar vandaag, de jubileumdag zelf, zal voorbijgaan zonder toeters en bellen. De koningin is in haar privéverblijf in Sandringham en zal naar verwachting niet in het openbaar verschijnen. Voor haar markeert dit jubileum de dag waarop haar vader overleed en het is bovendien de eerste keer dat ze deze dag zonder haar man doorbrengt. Prins Philip, die 73 jaar lang aan haar zijde stond, overleed afgelopen april op 99-jarige leeftijd.

Onverminderd geliefd

Voor het overgrote deel van het Britse volk is Elizabeth de enige koningin die ze ooit hebben meegemaakt. Na al die jaren trouwe dienst is de Britse monarch - zo blijkt uit peilingen - onverminderd geliefd bij het publiek.

Margaret Tyler, bekend als een van haar trouwste fans, legt uit wat Elizabeth zo bijzonder maakt:

'Ik hoop dat mensen waarderen wat ze allemaal voor ons heeft gedaan'

"Juist in het feit dat ze consequent en plichtsgetrouw is, schuilt haar kracht", zegt koningshuisdeskundige Victoria Murphy. "Koningin Elizabeth heeft erg goed begrepen wat haar functie is binnen de monarchie en de democratie: het is een dienende rol. Een positie die je draagt met verantwoordelijkheid, een rol waarin je geeft. En ja, natuurlijk heeft ze veel privileges, maar voor haar gaat het erom hoe ze het beste haar volk kan dienen. Het is deze overtuiging die mensen al zo lang van haar kunnen zien en voelen. En dat is een van de redenen waarom ze zo populair is. Je ziet het alleen al aan het feit dat ze op 95-jarige leeftijd nog steeds aan het werk is."

Toegankelijk en raadselachtig

"I have to be seen to be believed" zou een van Elizabeths beroemde uitspraken zijn. Al decennialang vervult de vorstin publieke taken, ontmoet ze dag in dag uit mensen en staat haar leven en dat van haar familieleden in de schijnwerpers. Meer dan dertig procent van de 67 miljoen Britten zegt dat ze haar gezien of ontmoet hebben.

Maar toch zijn er maar weinig momenten waarop men een glimp heeft kunnen opvangen van Elizabeths eigen ideeën of meningen. De koningin geeft nooit interviews, ze beantwoordt nooit vragen. Ondanks die afscherming van haar privéopvattingen voelen haar onderdanen zich sterk met haar verbonden.

Het schijnt dat een op de drie Britten weleens in zijn of haar dromen thee heeft gedronken met Hare Majesteit. De psychologie daarvan belicht een interessant aspect van haar regeerperiode, meent Victoria Murphy. "Een van de grote successen van haar regeerperiode is dat ze enerzijds erg toegankelijk is voor het publiek maar tegelijk een soort 'enigma' blijft. We weten niet wat ze denkt, toch voelen we ons erg verbonden met haar. Ze geeft niet veel weg, maar ze is altijd zichtbaar en beschikbaar voor haar publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl