Elizabeth bij haar kersttoespraak AFP

De Britse koningin Elizabeth was in haar kersttoespraak dit jaar opvallend openhartig over het gemis van haar overleden echtgenoot Philip. "Kerst kan moeilijk zijn voor iedereen die iemand verloren heeft. Dit jaar begrijp ik dat in het bijzonder."

De koningin dacht terug aan de eigenaardigheden van Philip: "zijn dienstbaarheid, zijn intellectuele nieuwsgierigheid en zijn vermogen om in elke situatie plezier te maken". "Die ondeugende, onderzoekende fonkeling in zijn ogen was op het eind nog even helder als toen ik hem voor het eerst ontmoette."

Queen Elizabeth openhartig over gemis Philip in kersttoespraak

Philip overleed in april op 99-jarige leeftijd. Bij de toespraak was prominent een foto van hun tweeën in beeld, en ze had de broche op die ze op die afbeelding droeg.

'Vertrouwde lach ontbreekt'

Volgens de koningin zou haar echtgenoot hebben gewild dat de familie ook zonder hem van Kerst geniet, "ook al ontbreekt er dit jaar een vertrouwde lach". Ze herinnerde er ook aan dat ze dit jaar vier achterkleinkinderen heeft gekregen, onder wie de naar haar vernoemde Lilibet, de dochter van Harry en Meghan.

Elizabeth zei te hopen dat gezinnen ondanks de pandemie plezier kunnen halen uit kersttradities, zoals liedjes zingen, de boom optuigen en overbekende films bekijken. Het paleis wilde volgens de BBC niet zeggen welke kerstfilm zij zelf op het programma had staan.

Inbreker op Windsor

De koningin brengt vanwege de coronapandemie de Kerst door op kasteel Windsor, in plaats van haar gebruikelijke bestemming, buitenverblijf Sandringham. Ze ontving daar op Eerste Kerstdag in ieder geval haar zoon Charles en diens vrouw Camilla. Wie er verder langskwamen is niet bekendgemaakt; dochter Anne was er zeker niet, vanwege een coronabesmetting van haar man.

Vanmorgen vroeg werd op Windsor een 19-jarige man opgepakt die over de hekken van het landgoed was geklommen. Volgens een woordvoerder was hij gewapend, maar er werd niet bekendgemaakt waarmee. De man kon snel door beveiligers worden overmeesterd voordat hij het gebouw bereikte.

STER reclame