Prins Charles bij de opening van het parlement
NOS Nieuws

Britse troonrede zonder Queen, maar Charles 'kon zijn hele leven al oefenen'

Een ongebruikelijk beeld vandaag: prins Charles die de Queen's Speech voorleest. De afgelopen 70 jaar sprak koningin Elizabeth de Britse troonrede bij de opening van het parlementaire jaar bijna ieder jaar zelf uit, maar deze keer liet ze vanwege gezondheidsredenen verstek gaan.

Charles, zelf al in de 70, heeft zijn hele werkzame leven publieke optredens gedaan, benadrukt correspondent Fleur Launspach, dus zo'n troonrede is voor hem geen enorme uitdaging. "Hij heeft er zo'n beetje zijn hele leven op kunnen oefenen."

Charles kweet zich probleemloos van zijn taak, geflankeerd door zijn vrouw Camilla en de Britse kroon:

Troonrede zonder koningin Elizabeth

Het belangrijke publieke optreden van prins Charles roept in de Britse media vragen op. Is dit een eerste stap terug voor de koningin, of is ze er volgend jaar bij de opening van het parlement weer gewoon bij? Begrijpelijke vragen, want Elizabeth heeft sinds haar troonsbestijging in 1953 de Queen's Speech maar een paar keer gemist. "Dit is de derde keer in 70 jaar, dat zegt wel wat voor deze plichtsgetrouwe bejaarde koningin die niet snel haar taken uit handen geeft", zegt Launspach.

"We weten al sinds eind vorig jaar dat ze gezondheidsproblemen heeft. Het paleis geeft niet vrij wat het precies is maar noemt het 'mobiliteitsproblemen'. Ze heeft moeite met lopen en staan. Daarom is haar agenda rigoureus aangepast, terwijl dit juist een belangrijk jaar is waarin haar jubileum wordt gevierd met grote nationale evenementen."

Maar dat is geen reden om te speculeren over een aanstaand aftreden. De koningin heeft altijd gezegd dat ze tot aan haar dood zal dienen. "Mijn leven zal altijd dienstbaar zijn" beloofde ze meer dan 70 jaar geleden. "En dat doet ze dus ook", zegt Launspach. "Juist dat ze zo plichtsgetrouw is, en op haar 96ste nog steeds werkt, maakt dat ze ontzettend geliefd is bij de Britse bevolking."

In 2019, de laatste 'normale' opening van het parlementaire jaar voor corona, zaten Elizabeth en Charles naast elkaar

Er was wel een onverwachte symbolische boodschap vandaag: er was geen lege troon. Prins Charles zat in zijn eigen stoel en er was geen extra stoel voor de afwezige koningin. "Dat symboliseert continuïteit, de opvolger die volledig de taken van de koningin overneemt. Het laat zien dat de rol van de monarch ook zonder de koningin doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl