1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Koningin Elizabeth wordt 96, maar groots feest is pas in de zomer

Er worden saluutschoten afgevuurd in Hyde Park en er is een foto vrijgegeven van koningin Elizabeth met haar Fell-pony's Katie en Nightingale, maar voor het overige viert de Britse vorstin haar 96e verjaardag vandaag in privékring op Sandringham. Haar vorig jaar overleden echtgenoot prins Philip was dol op dit landgoed in het oosten van Engeland, in het bijzonder op een huisje vlak aan zee, Wood Cottage, waar de koningin deze dag haar familie en vrienden ontvangt.

Naast het afvuren van de saluutschoten werd ook het 'Happy birthday' voor de koningin gespeeld:

'Happy birthday' en saluutschoten voor 96-jarige Britse koningin

In oktober werd Elizabeth in het ziekenhuis opgenomen en sindsdien vermijdt ze de openbaarheid en laat ze verplichtingen over aan haar zoon, prins Charles. In februari liep ze een coronabesmetting op, waardoor ze naar eigen zeggen snel vermoeid is, maar er worden verder geen duidelijke redenen gegeven voor haar teruggetrokkenheid.

Vorige maand woonde ze wel de herdenkingsdienst voor Philip in Westminster Abbey bij. Ze werd daar begeleid door prins Andrew. Dat werd gezien als steunbetuiging aan haar zoon. Andrew is in opspraak gekomen doordat een Amerikaanse vrouw hem beschuldigt van seksueel misbruik. Andrew spreekt die aantijgingen tegen, maar hij heeft wel een schikking met de vrouw getroffen en een deel van zijn titels bij zijn moeder ingeleverd.

Vorige week kreeg Elizabeth al een vroege verjaarsvisite van haar kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan. Het was voor het eerst sinds de twee in 2020 afstand deden van hun rol binnen het koningshuis en naar Californië verhuisden dat ze weer contact hadden met de koningin.

Beetje saai

In een gesprek met NBC News zei Harry dat zijn grootmoeder "in prima vorm" is. "Het was fijn om bij haar te zijn en haar te zien." Wel grapte hij dat Elizabeth op haar leeftijd verjaardagen een beetje saai begint te vinden.

Later dit jaar staan de koningin nog wel publieke optredens te wachten: ze zit precies zeventig jaar op de troon en het platina jubileum wordt begin juni vier dagen lang gevierd met allerlei festiviteiten, tegelijk met haar 96e verjaardag.

Barbie-fabrikant Mattel probeert ook een graantje mee te pikken van de koninklijke verjaardag: ter gelegenheid daarvan wordt een speciale pop van de koningin uitgebracht, in een ivoorkleurige jurk, koningsblauwe sjerp en met een tiara. In tegenstelling tot eerdere poppen van de Queen is deze ook te koop, maar het gaat hard: in de webshop van Mattel was de pop donderdagochtend al niet meer te krijgen.

Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl