De boerderij van het gezin in Ruinerwold
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Vier jaar cel geëist tegen Ruinerwold-verdachte Josef B.

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel tegen Josef B. voor betrokkenheid bij mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin uit Ruinerwold. Volgens het OM had de 61-jarige Oostenrijker een "cruciale rol" bij de misdrijven die door vader Gerrit Jan van D. werden gepleegd.

Zes van de negen kinderen woonden samen met B. en hun vader jarenlang geïsoleerd op een afgelegen boerderij. Daar predikte de vader zijn eigen geloof, waarvan B. een volgeling was. De kinderen waren nooit door hun vader aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.

'Schakel naar de buitenwereld'

B. had volgens het OM een cruciale rol bij het laten voortbestaan van het systeem waarin de kinderen moesten opgroeien, schrijft RTV Drenthe. Doordat B. de vader onder meer hielp door panden te huren en boodschappen te brengen naar het gezin, zou hij de situatie hebben laten bestaan. Ook ondersteunde hij het gezin financieel.

"Vader Van D. schreef zich ook uit uit de gemeentelijke basisadministratie voor verhuizing naar Ruinerwold. Hij bestond dus ook niet meer, alleen B. was de schakel naar de buitenwereld", aldus de officier van justitie. De kinderen werden niet alleen weggehouden van de buitenwereld maar volgens justitie ook fysiek mishandeld door hun vader. Volgens het OM wist B. dat: "Hij stond er weleens bij."

B. zag zichzelf als discipel van Van D., maar is beslist geen slachtoffer, benadrukte de officier van justitie. B. koos er namelijk zelf voor, in tegenstelling tot de kinderen. Ook stelt het OM dat de Oostenrijker medeverantwoordelijk is voor de vrijheidsberoving van een landgenoot die ook een volgeling was van Van D.. Hij werd door B. en Van D. vastgebonden, opgehangen en daarna lange tijd opgesloten met nauwelijks eten.

Rechters gewraakt

De zitting vandaag liep vertraging op omdat Yehudi Moszkowicz, de advocaat van B., de rechtbank vanmiddag had gewraakt. Hij stelde dat een van de drie rechters vooringenomen is geweest in de vraagstelling aan zijn cliënt en vond daarom dat de rechters moesten worden vervangen.

In de bewuste vraag leek ze volgens de advocaat te constateren dat de zes kinderen van het gezin niet vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden. De kinderen waren nooit door Van D. ingeschreven bij de burgerlijke stand. "Ze konden niet weg, want ze hadden geen papieren", zei de rechter. Hieruit bleek volgens Moszkowicz dat de rechter een mening had en niet objectief was.

Een wrakingskamer boog zich over het verzoek en wees het af. "Er ligt in die vraag geen oordeel besloten", zei de voorzitter van de wrakingskamer na kort overleg.

Vader nooit veroordeeld

Het gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat een van de kinderen hulp had gehaald in het dorp. De agenten troffen nog eens vijf jongvolwassenen aan in een niet afgesloten verborgen ruimte.

Vader Gerrit Jan van D. zat vast van oktober 2019 tot begin maart vorig jaar. Hij werd verdacht van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en van seksueel misbruik van enkele van hen. Hij is nooit veroordeeld. De strafzaak werd stopgezet omdat Van D. als gevolg van een hersenbloeding niet in staat was om terecht te staan. Hij kwam vrij en woont inmiddels, gescheiden van zijn kinderen, in een instelling.

Advertentie via Ster.nl