De boerderij waar het gezin zich jarenlang afzonderde van de samenleving ANP

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om Gerrit Jan van D., de 68-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold, niet te vervolgen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een van zijn kinderen had aangifte gedaan.

Het OM denkt dat het strafbare feit bewijsbaar is, maar vindt het beter Van D. niet te vervolgen nu hij in een zorginstelling zit.

Van D. woonde sinds maart in Ermelo bij een aantal van zijn jongste kinderen, die inmiddels volwassen zijn. Na de aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag kreeg hij eind april een huisverbod opgelegd door de gemeente, dat later gevolgd werd door een gebieds- en contactverbod. Van D. was intussen in een zorginstelling geplaatst. Volgens het OM werd hiermee een einde gemaakt aan "de mogelijk onveilige situatie".

Het OM heeft nu besloten dat het beter is om Van D. in de zorginstelling te houden en niet meer te vervolgen. Nieuw onderzoek zou volgens het OM veel inzet en tijd vergen, wat belastend zou zijn voor de verdachte en de betrokkenen. "De vader krijgt nu passende zorg, terwijl de jongvolwassen kinderen ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling", schrijft het OM Oost-Nederland.

Het OM kan vanwege het recht op privacy geen uitspraken doen over de huidige gezondheid van Van D.

STER reclame