liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord wacht nog heet avondje in Marseille • Duitsers winnen in Europa League

liveblog gesloten

Tot zover Europa, tot morgen in de eredivisie!

We houden ermee op hier in de Conference en de Europa League. Morgen is er weer een liveblog en dan gaan we de hele dag vooruitblikken op de 31ste speeldag van de eredivisie, die om 20.00 uur wordt afgetrapt door FC Utrecht en NEC.

Slaap lekker en tot morgen!

Feyenoord blijft maar scoren

Feyenoord heeft nu in vijf opeenvolgende Europese wedstrijden minstens drie doelpunten gemaakt. De enige andere club die dat ook ooit deed (zes op een rij zelfs) was Ajax in het seizoen 1972/1973.

Ondertussen in de Premier League: bevlieging Ronaldo bezorgt zwalkend United punt

"Ik hoop maar dat Erik ten Hag zit te kijken", verzuchtte Sky-analist en oud-Manchester United-speler Gary Neville in de rust van Manchester United-Chelsea (1-1). Want het was eigenlijk niet om aan te gluren wat de thuisploeg op de mat legde.

FEY-MAR | Klaar in Rotterdam: Feyenoord wint eerste slag

Feyenoord is de halve finales in de Conference League begonnen met een kleine overwinning. Het werd in De Kuip in een enerverende wedstrijd 3-2 tegen Olympique Marseille, dat via de Europa League in het nieuwe Europese clubtoernooi terecht gekomen was en op dat niveau al zijn zes duels in een overwinning had weten om te zetten. Over een week is de return in de Zuid-Franse havenstad.

Een tevreden Cyriel Dessers en Lutsharel Geertruida na de wedstrijd

LEI-ASR | Klaar in Leicester: gelijkspel

Leicester City en AS Roma hebben in hun eerste wedstrijd in de halve finale van de Conference League met 1-1 gelijkgespeeld. Het energieke Leicester zal het gevoel hebben gehad dat er meer in zat tegen Roma dat zich gedwongen zag vooral te verdedigen.

Lorenzo Pellegrini scoort, door de benen van Schmeichel.

FEY-MAR | 90+2' Jahanbakhsh mist!

In blessuretijd gaat Jahanbakhsh in zijn eentje op doelman Mandanda af.... maar de Iraniër schiet heel slapjes binnen en Mandanda kan redden.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

FEY-MAR | 90' Weer bijna Payet

In de laatste minuut is het weer bijna 3-3: een geweldige poging van Payet wordt door Marciano met de vingertoppen over het doel getikt. Er komen vier minuten blessuretijd bij.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

WHU-FRA | Klaar in Londen, Eintracht wint

In de andere halve eindstrijd van de Europa League wint Eintracht Frankfurt met 2-1 bij West Ham United.

Knauff viert de razendsnelle 0-1 van Eintracht Frankfurt tegen Rangers FC

LEI-RAN | Klaar in Leipzig, de Duitsers winnen

In de heenwedstrijd van de halve finales van de Europa League heeft Red Bull Leipzig het Rangers FC van Giovanni van Bronckhorst met 1-0 verslagen.

Angeliño wordt bejubeld na zijn treffer tegen Rangers FC

FEY-MAR | 83' Kansen voor Marseille

Daar was bijna de 3-3 voor Marseille: Saliba zet zijn hoofd tegen een voorzet en de bal vliegt rakelings voorlangs. Even later is er weer een beste kans voor de Fransen, maar Dieng stuit op Marciano.

Ondertussen is Geertruida ook op de bon gegaan bij Feyenoord en is er flink gewisseld. Zo is Dessers vervangen door Jahanbakhsh en is Milik in de ploeg gekomen bij Olympique.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

LEI-RAN | 85' DOELPUNT LEIPZIG

RB Leipzig komt op voorsprong in de halve finale van de Europa League tegen Rangers FC. Een afgeslagen bal wordt door Angeliño in een keer uit de lucht genomen en de bal vliegt erin. Slecht nieuws voor voormalig Feyenoord-coach Van Bronkhorst.

RB Leipzig-Rangers FC 1-0

FEY-MAR | 73' Feyenoord moet oppassen

Nog ruim een kwartier moet Feyenoord zien door te komen voor een zege. Marseille kreeg nog een vrije trap op een gevaarlijke plek, die door Payet meteen op doel werd gemikt. Maar Marciano bracht redding.

Langzaam maar zeker krijgen de Fransen steeds meer het heft in handen. Feyenoord moet oppassen.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

FEY-MAR | 65' Invaller Linssen krijgt meteen een kans

De eerste wissel aan de kant van Feyenoord: Linssen vervangt Nelson. En binnen een minuut krijgt de frisse invaller al een beste kans, maar zijn inzet gaat rakelings voorlangs het Franse doel.

Even later is er weer een dreigend moment aan de andere kant via de dekselse Dieng, maar Malacia brengt redding met een puike en luidkeels door het publiek bejubelde sliding.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

LEI-ASR | 67' DOELPUNT LEICESTER

Het is 1-1 geworden bij Leicester-AS Roma in de andere halve finale van de Conference League. De Nigeriaan Lookman is verantwoordelijk voor de Engelse treffer.

Leicester-AS Roma 1-1

FEY-MAR | 62' Iets rustiger in De Kuip, wel spannend

De spanning in De Kuip is nog altijd groot, bij de 3-2 voorsprong voor Feyenoord. We zitten nu wel in een iets rustigere fase, waarin Marseille het meeste balbezit heeft. Maar als Feyenoord de kans krijgt, komt het er snel dreigend uit. De Fransen hebben een doelpunt nodig, weet ook de nerveus langs de lijn ijsberende coach Sampaoli.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

WHU-FRA | 55' DOELPUNT EINTRACHT!

Eintracht Frankfurt staat weer op voorsprong in de halve finale van de Europa League. De Duitsers combineren soepel door het hart van de West Ham-defensie. De Japanner Daichi Kamada is het eindstation en tikt binnen.

West Ham United-Eintracht Frankfurt 1-2

FEY-MAR | 46' DOELPUNT FEYENOORD!

Na een seconde of 10 in de tweede helft ligt de bal er al in! Dessers profiteert van een veel te korte terugspeelbal en maakt er 3-2 van.

Meteen na de aftrap van de Fransen begint Dessers te jagen en dat heeft succes. Caleta-Car gaat in de fout bij het terugspelen naar de keeper, Dessers omspeelt keeper Mandala en maakt zijn tiende Europese goal van het seizoen.

Feyenoord-Olympique Marseille 3-2

Cyriel Dessers is na zijn 3-2 opnieuw de gevierde man bij Feyenoord

Tweede helft in de Conference en de Europa League

De vier ballen rollen weer op de Europese velden voor de tweede helft.

Eén wissel bij Olympique Marseille: Gueye is in de ploeg gekomen voor Bakambu.

LEI-ASR | Rust in Leicester: Roma leidt

In de andere halve finale van de Conference League staat AS Roma met 1-0 voor bij Leicester. Aanvoerder Pellegrini werd na een kwartier met een splijtende pass bediend door Zalewski en schoof de bal tussen de benen van doelman Schmeichel door. Leicester heeft wel het betere van het spel, maar de mannen van José Mourinho houden vooralsnog stand.

FEY-MAR | Rust in De Kuip: 2-2

Na een buitengewoon enerverende en aantrekkelijke eerste helft zoeken Feyenoord en Marseille de kleedkamers op. De ruststand is 2-2.

Europa League: rust in Londen en Leipzig

Het is rust bij beide halve finales van de Europa League. Bij Red Bull Leipzig tegen Rangers FC, getraind door Giovanni van Bronckhorst, staat het 0-0. Er gebeurde bar weinig: zeker het eerste half uur was bepaald niet spectaculair.

West Ham United - Eintracht Frankfurt was een stuk levendiger. Al na een minuut kwamen de bezoekers op voorsprong door een goal van Ansgar Knauff. Daarna werd West Ham sterker: na een minuut of twintig leverde dat de gelijkmaker van Michail Antonio op.

Giovanni van Bronckhorst aan de lijn bij RB Leipzig - Rangers FC

FEY-MAR | 40' DOELPUNT MARSEILLE!

Oh oh, Gerson schiet de 2-2 binnen. Is Feyenoord er toch weer ingetuind. Doelman Marciano grijpt wellicht niet helemaal optimaal in bij een eerste Franse schot, in de rebound is Gerson trefzeker.

De Kuip is even stil.

Kort daarvoor ging de eerste gele kaart van de wedstrijd naar Malacia na een overtreding op Rongier. Vrezen voor een schorsing hoeft de Feyenoorder vooralsnog niet, want alle kaarten zijn voor de halve finales kwijtgescholden.

Feyenoord-Olympique Marseille 2-2

FEY-MAR | 27' DOELPUNT MARSEILLE!

Een snoeihard schot van afstand van Dieng verrast Marciano en de Fransen komen terug tot 2-1. Het was de derde kans voor Dieng en dit keer is het wel raak. En het was een prachtige goal, dat moet worden gezegd.

Feyenoord-Olympique Marseille 2-1

FEY-MAR | 20' DOELPUNT FEYENOORD!

Dat ziet er prima uit voor de Rotterdammers: een schot van Sinisterra gaat via een Frans been het doel in: 2-0. De Kuip staat op stelten.

Even moeten we wachten op bevestiging van de VAR, want Nelson - verantwoordelijk voor de assist - stond randje buitenspel. Maar de VAR keurt hem goed.

Feyenoord-Olympique Marseille 2-0

Luis Sinisterra rent juichend weg na de 2-0

WHU-FRA | 21' DOELPUNT WEST HAM!

De thuisploeg maakt gelijk. Spits Michail Antonio reageert snel op een kopbal die voorlangs lijkt te vliegen. Hij volleert de bal bij de tweede paal knap binnen.

West Ham United-Eintracht Frankfurt 1-1

FEY-MAR | 18' DOELPUNT FEYENOORD!

Na een opwindende openingsfase schiet Dessers Feyenoord op 1-0 tegen Olympique Marseille. Sinisterra legt de bal met de hak klaar voor de Belg en die puntert brutaal binnen. Het is alweer zijn negende goal in de Conference League.

Feyenoord-Olympique Marseille 1-0

Feyenoord jubelt na de 1-0 van Cyriel Dessers

LEI-ASR | 15' DOELPUNT AS ROMA

In Leicester is AS Roma na een kwartier op voorsprong gekomen via Lorenzo Pellegrini.

Leicester-AS Roma 0-1

FEY-MAR | 14' Opwindende openingsfase

Het is een opwindende openingsfase in De Kuip, met een aanvallend Feyenoord dat geregeld dreigend is, en een levensgevaarlijk Marseille dat geregeld gevaarlijk is in de omschakeling. Zojuist was er weer een beste mogelijkheid van Dieng.

Een minuut later is Feyenoord weer dicht bij de openingstreffer: Senesi schampt de bal na een corner met het hoofd, de bal gaat rakelings voorlangs.

Feyenoord-Olympique Marseille 0-0

FEY-MAR | 6' Eerste kans voor Feyenoord

De eerste kans in De Kuip is voor Feyenoord, eerst is Senesi dreigend, vervolgens komt Dessers tot een schot, dat naast het Franse doel dwarrelt.

Een minuutje later is de eerste levensgrote kans voor de Fransen: Payet bedient Dieng bij een snelle uitbraak, die stormt alleen op het Feyenoord-doel af, maar Marciano brengt redding.

Feyenoord-Olympique Marseille 0-0

WHU-FRA | 1' DOELPUNT EINTRACHT!

Dat is snel, Eintracht Frankfurt komt binnen 1 minuut al op voorsprong tegen West Ham! Knauff is met het hoofd verantwoordelijk voor de vlotte voorsprong in deze halve finale van de Europa League.

Een doelpunt met een Nederlands tintje want het is scheidsrechter Gözübüyük die naar de middenstip wijst.

West Ham United-Eintracht Frankfurt 0-1

Aftrap in Europa!

De halve finales van de Europa League en van de Conference League zijn begonnen!

Feyenoord en Olympique Marseille voor de aftrap in een sfeervol decor

Warming-up in De Kuip

Nog een kwartiertje en dan gaan we beginnen.

De spelers van Feyenoord tijdens de warming-up

Even onrustig bij De Kuip; 22 supporters opgepakt

Sinds 12.00 uur zijn in Rotterdam 22 mensen aangehouden. Onder hen zijn 20 supporters van Olympique Marseille en 2 van Feyenoord. Ze werden onder meer opgepakt voor het gooien van vuurwerk naar de mobiele eenheid.

Kort voor de wedstrijd was het bij De Kuip even onrustig. Supporters van Marseille probeerden bij het stadion fans van Feyenoord te bekogelen, onder meer met fakkels. Nadat de Fransen het stadion waren binnengebracht, werd het weer rustig.

Opstellingen West Ham United-Eintracht Frankfurt (Europa League)

Ook in de Europa League, toch nog een treetje hoger dan de Conference League, worden vanavond de heenwedstrijden in de halve finales afgewerkt.

Dit zijn de opstellingen van West Ham United en Eintracht Frankfurt.

De opstelling van Olympique Marseille tegen Feyenoord

Olympique Marseille begint met Cédric Bakambu en Bamba Dieng in de aanval. Kort achter dat tweetal speelt smaakmaker Dimitri Payet.

Het betekent dat oud-Ajacied Arek Milik bij de Fransen op de bank begint.

De opstelling van Olympique Marseille tegen Feyenoord

Opstelling Feyenoord: Til en Senesi fit genoeg

Feyenoord begint met Marcos Senesi en Guus Til in de ploeg aan de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Beide spelers zijn op tijd hersteld om in actie te kunnen komen in een uitverkochte Kuip.

Til viel drie weken geleden geblesseerd uit tijdens een competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo. Hij kwam sindsdien niet meer in actie voor zijn club uit Rotterdam. Senesi kon afgelopen zondag niet verder in een thuisduel met FC Utrecht.

Lutsharel Geertruida is de rechtsback van Feyenoord. Hij krijgt de voorkeur boven Marcus Pedersen. Cyriel Dessers start als centrumspits. Bryan Linssen moet op de bank plaatsnemen.

Feyenoord hoopt op weer een 'magische avond' in De Kuip

Verslaggever Joep Schreuder praat ons bij over de sfeer in Rotterdam in aanloop naar de halve finale van de Conference League tussen Feyenoord en Olympique Marseille.

Feyenoord hoopt op weer een 'magische avond' in De Kuip

Ondertussen in Liverpool: Klopp verlengt contract

Jürgen Klopp heeft zijn contract bij Liverpool verlengd tot de zomer van 2026. De Duitse coach was al tot medio 2024 aan de Engelse voetbalclub verbonden. Ook zijn assistenten Pepijn Lijnders en Peter Krawietz hebben bijgetekend.

Klopp is sinds 2015 werkzaam bij Liverpool en won onder meer de Champions League en de Engelse landstitel. Gisteren zette Liverpool al een flinke stap naar de Champions League-finale van dit seizoen door thuis met 2-0 te winnen van Villarreal.

"De club voelt nog steeds fris aan en dat geeft me energie", zegt Klopp op de website van Liverpool. "Er zijn tal van woorden die ik zou kunnen gebruiken om te beschrijven hoe ik me voel over dit nieuws. Verheugd, nederig, gezegend, bevoorrecht en opgewonden horen daar zeker bij."

Sfeer is vooralsnog prima in Rotterdam

De supportersgroepen van Feyenoord en Olympique Marseille hebben wellicht niet de allerbeste reputatie, maar de sfeer in de aanloop naar de halve finale in De Kuip is vooralsnog goed. Het zonnetje schijnt en de terrasjes zijn gevuld met vrolijke supporters.

Volgens RTV Rijnmond zijn er tot nu toe tien aanhoudingen verricht, voornamelijk Franse fans. In alle gevallen was het bezit van (zwaar) vuurwerk de reden voor de aanhouding.

Feyenoordfan klaar voor halve finale tegen Marseille: 'Als 020 het kan, waarom wij niet?'

Sem Meulstee kwam al in de Kuip toen hij nog in de buik van zijn moeder zat. Hoe leeft deze Feyenoordfan toe naar de halve finale van de Conference League, vanavond tegen Olympique Marseille?

Feyenoordfan klaar voor halve finale tegen Marseille: 'Als 020 het kan, waarom wij niet?'

Sinisterra nadert top-3 Europese topscorers Feyenoord

De nieuwe Conference League is Feyenoord vooralsnog goedgezind en heeft ervoor gezorgd dat al twee huidige spelers zijn toegetreden tot de top-10 van Europese topscorers. En als het allemaal heel erg meezit, zou Luis Sinisterra misschien zelfs al in de top-3 kunnen komen.

Ook Cyriel Dessers staat in de erelijst, net als Jean-Paul van Gastel die vandaag 50 jaar is geworden.

Europese topscorers Feyenoord

Goals Duels
1 Lex Schoenmaker 19 23
2 Willem van Hanegem 18 41
3 Theo de Jong 14 29
4 Luis Sinisterra 12 24
Jon Dahl Tomasson 12 34
6 Pierre van Hooijdonk 10 21
7 Henrik Larsson 9 19
8 Cyriel Dessers 8 10
Ove Kindvall 8 13
Jean-Paul van Gastel 8 31

Marseille toont afbeelding van nieuw Feyenoord-stadion?

Olympique Marseille kijkt ook uit naar de halve finale in De Kuip en toonde op zijn sociale media een opvallende nieuwe variant van het Feyenoord-stadion, waar de laatste tijd weer zoveel om te doen was. Of is het toch gewoon een referentie aan Star Wars?

Vooruitblik: Feyenoord treft Franse evenknie: 'Hondstrouwe fans, maar ook vaak over de schreef'

"Ik ben nu dertien jaar speler van Marseille. Ik weet alles van deze club, ik ken de liefde en de frustratie. Maar deze onaanvaardbare gebeurtenissen van vandaag maken me verdrietig."

Steve Mandanda, doelman van Olympique Marseille, kon zijn ogen nauwelijks geloven toen zijn eigen supporters in januari vorig jaar het trainingscomplex belegerden vanwege de tegenvallende prestaties. Toen het de honderden hooligans niet lukte om het complex binnen te komen besloten ze met het gooien van brandende fakkels de boel in lichterlaaie te steken.

Bosz vertelt over ervaring met Marseille-fans: 'Alle ruiten van de bus ingegooid'

Feyenoord verdient goed aan de Conference League

Het bereiken van de halve finales van de Conference League is ook financieel gezien voor Feyenoord wel prettig. Dankzij de goede Europese resultaten mochten de Rotterdammers tot nu toe al meer dan 15 miljoen euro ontvangen van de UEFA. Iets meer dan half miljoen moest Feyenoord terugsturen wegens wangedrag van de fans.

  • NOS
    Feyenoord verdient goed aan Conference League 1/5
  • NOS
    Feyenoord verdient goed aan Conference League 2/5
  • NOS
    Feyenoord verdient goed aan Conference League 3/5
  • NOS
    Feyenoord verdient goed aan Conference League 4/5
  • NOS
    Feyenoord verdient goed aan Conference League 5/5

Olympique Marseille-coach Sampaoli: 'Duel met Feyenoord wordt van hoog niveau'

Goed nieuws voor de voetbalfans: volgens Jorge Sampaoli, de coach van Olympique Marseille, wordt het duel met Feyenoord "een wedstrijd van hoog niveau".

Olympique Marseille-coach Sampaoli: 'Duel met Feyenoord wordt van hoog niveau'

Slot verwacht vanavond koel Feyenoord in hete Kuip

Feyenoord is ondanks de opgepompte sfeer van plan het hoofd koel te houden tegen Olympique Marseille, vertelde trainer Arne Slot gisteren op de persconferentie. "Als je ons volgt, zie je dat we al ongeveer 45 wedstrijden hetzelfde doen. Het is belangrijk dat we dit morgen ook weer laten zien."

Er was goed nieuws met betrekking tot Marcos Senesi en Guus Til, die de groepstraining dinsdag weer hebben hervat. "Als het om basisspelers gaat, die dit seizoen belangrijk zijn geweest, is het altijd prettig als ze erbij zijn", zei Slot, die niet kan beschikken over de al langer geblesseerde doelman Justin Bijlow en middenvelder Jens Toornstra.

Toppers op 8 mei wisselen van tijdstip voor meer rust Feyenoord

De twee toppers die voor zondag 8 mei op het programma staan, hebben van tijdstip gewisseld. Feyenoord-PSV begint nu om 16.45 uur en AZ-Ajax vangt om 14.30 uur aan.

De KNVB geeft daarmee gehoor aan het verzoek van de Rotterdammers om de tijden aan te passen. Vanwege hun Conference League-wedstrijd tegen Marseille heeft Feyenoord zo iets meer rust.

Vooruitblik: Dessers zag als kind Dortmund - Feyenoord en maakt nu zelf Europees succes mee

"Een van de eerste wedstrijden die ik als kind bewust heb gekeken, is de UEFA Cup-finale van Feyenoord tegen Borussia Dortmund, met Pierre van Hooijdonk", vertelt Feyenoord-spits Cyriel Dessers. De Belg, 27 jaar inmiddels, heeft nog veel herinneringen aan die wedstrijd uit 2002.

Dat hij nu zelf met Feyenoord in de halve finales van de Conference League een nieuw Europees hoogtepunt beleeft en daarin een prominente rol speelt met acht goals en twee assists in tien duels, noemt Dessers dan ook bijzonder.

Dessers leeft zijn droom met Feyenoord: 'Wilde als kind Van Hooijdonk zijn'

Welkom bij de Conference League en de Europa League!

In Rotterdam loopt de spanning langzaam maar zeker op voor de heenwedstrijd in de halve finale van de Conference League tussen Feyenoord en Olympique Marseille. De aftrap is om 21.00 uur.

Op hetzelfde moment trappen Leicester City en AS Roma in Engeland af voor hun halve finale.

En om 21.00 uur worden ook de halve finales in de Europa League afgewerkt: West Ham United-Eintracht Frankfurt en Leicester-AS Roma.

Het duel van Feyenoord is vanavond bij de NOS te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. In het late Journaal, omstreeks 23.35 uur, is een samenvatting te zien.