NOS NieuwsAangepast

Koningsdag (en -nacht) wordt na twee jaar weer als vanouds gevierd

Na twee jaar vol coronabeperkingen staat Nederland voor de eerste 'echte' viering van Koningsnacht en -dag sinds 2019. Door het hele land zijn er vanavond en vannacht al festiviteiten.

In Utrecht start traditiegetrouw Koningsnacht met een grote vrijmarkt in de binnenstad. De markt begint om 18.00 uur en gaat vervolgens de hele nacht en dag door. In het centrum van Den Haag is een gratis festival met verschillende optredens, zoals van de Oekraïense band Go_A, die vorig jaar meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

In Amsterdam is er in de binnenstad tussen het Koningsplein en de Vijzelstraat live muziek van 19.00 uur tot middernacht. In Rotterdam zijn er feestjes in onder meer de Maassilo, poppodium Bird en de clubs Toffler en Munch. De Nacht van Oranje in Rotterdam Ahoy gaat dit jaar niet door, omdat de coronaversoepelingen voor de organisatie te laat kwamen.

Snollebollekes en Frans Duijts

In Eindhoven zijn verspreid over de stad gratis feesten op bijvoorbeeld het Lichtplein, Stadhuisplein en het Wilhelminaplein. In het Stadspark in Groningen treden onder anderen de Snollebollekes, Tino Martin en Frans Duijts op. Verder is er een gratis feest op de Vismarkt met optredens van verschillende artiesten.

Om 17.00 uur begint in Nijmegen in de Molenstraat het gratis 3G Outdoor Festival en ook op andere plekken in de stad kan Koningsnacht gevierd worden. In Zwolle zijn er gratis feesten in het centrum op de Melkmarkt en de Nieuwe Markt.

Koningsdag

Koning Willem-Alexander viert dit jaar met zijn familie zijn 55ste verjaardag in Maastricht. Daar staan muziek, dans en het Zuid-Limburgse verenigingsleven centraal, bleek uit de presentatie van het programma vorige maand. Welke leden van de koninklijke familie naar Maastricht komen, is niet bekendgemaakt, maar de Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van een grote delegatie.

Vanwege de coronapandemie ging Koningsdag in 2020 helemaal niet door. Vorig jaar waren Willem-Alexander en zijn gezin op de High Tech Campus in Eindhoven voor een 'Koningsdag op afstand'.

Een impressie van Koningsdag 2021 in twee minuten:

Dit was Koningsdag 2021 in twee minuten

De laatste keer dat de koninklijke familie een stad bezocht op een soortgelijke wijze als dit jaar was in 2019: 45.000 belangstellenden zagen de koning en zijn familie toen een bezoek aan Amersfoort brengen.

Bekijk een terugblik van Koningsdag 2019 hier:

Terugblik: Koningsdag in Amersfoort

Koningsdag 2019 was relatief koud met gemiddeld 13 graden, en er viel volgens het KNMI een recordhoeveelheid regen.

Dit jaar wordt er aanmerkelijk beter weer verwacht, met zon en zo'n 14 tot 17 graden. Er wordt een zonkracht 5 verwacht in het midden en zuiden van het land. Goed insmeren is dan ook het devies.

De hoogte van de zonkracht geeft aan hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. Hoe sterker de zonkracht, hoe korter het duurt voordat je verbrandt. De felheid van het zonlicht hangt niet samen met de temperatuur, maar met het gemak waarmee de uv-straling de aardoppervlakte bereikt.

Extra ogen op het water

De verwachting is dat veel mensen in bijvoorbeeld Amsterdam het water op gaan. In dat geval is behalve zonnebrandcrème ook de nodige terughoudendheid met alcohol verstandig. Het Parool schrijft dat de politie in de hoofdstad streng gaat controleren op varen onder invloed of ander gevaarlijk vaargedrag.

"Als op de weg vijftig cabrio's zouden passeren waarin iedereen aan de rosé zat, inclusief de bestuurder, zou iedereen dat idioot vinden. Op het water vindt men dat normaal," zegt een teamleider van Team Verkeer van de Amsterdamse politie. Boetes voor varen onder invloed zijn vaak rond de 1000 euro, schrijft de krant. Een boete voor varen zonder vaarbewijs kan oplopen tot 600 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl