Welkomstboodschap voor Oekraïense kinderen op een school in Arnhem
NOS Nieuws

Wekdienst 22/4: Vijf vrouwelijke IS-verdachten voor de rechter • Kamer praat over opvang Oekraïners

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert vandaag over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven op een school in Delft het startschot voor de Koningsspelen.

Er trekt veel bewolking over het land, maar de zon laat zich tussendoor ook zien. Verder waait er een stevige oostenwind en het wordt zo'n 17 graden. Morgen is het ook nog vrij zonnig en zeer zacht. Vanaf zondag wordt het kouder en is er kans op een enkele bui.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
  • Vijf Nederlandse vrouwen staan in Rotterdam voor de rechter op verdenking van lidmaatschap van een jihadistische organisatie. De vrouwen werden in februari door Nederland uit een Syrisch gevangenenkamp gehaald, samen met hun kinderen.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vanochtend het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen. Dat doen ze op een school in Delft, waar ze samen met de kinderen zullen ontbijten. Het thema van de tiende editie van de Koningsspelen is 'Voel je fit!'.
  • In Utrecht wordt in een park het monument van verzetsvrouw Truus van Lier onthuld. De gemeente wil hiermee aandacht vragen voor de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat heb je gemist?

Na een urenlang, nachtelijk overleg zijn de gesprekken van de coalitie over de Voorjaarsnota voorlopig klaar. Premier Rutte zei nu eerst in de komende weken met oppositiefracties te gaan praten over de begroting. Daarna is het de bedoeling dat de coalitiepartijen het overleg in mei weer oppakken, meldde de premier na afloop.

Rutte benadrukte dat de coalitie nog geen akkoord op hoofdlijnen heeft bereikt. Hij sprak van een proces dat "echt anders dan andere jaren" is. In het verleden probeerde de coalitie volgens hem de gesprekken altijd volledig af te ronden, maar ditmaal willen de leiders van VVD, D66, ChristenUnie en CDA op zoek naar breder draagvlak in de Kamer voor de gewijzigde begrotingsplannen.

Er moet zo'n 10 tot 15 miljard euro gevonden worden in verband met de onvoorziene uitgaven door onder meer defensie-investeringen, de stijgende inflatie en de spaartaks-compensatie. Volgens Rutte valt al wel te zien "waar het zou kunnen landen", maar zijn er "nog veel varianten denkbaar" voor de uiteindelijke vorm van de begrotingsplannen. Inhoudelijk wilde hij er nog niets over kwijt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De openingspagina van de zoekmachine van Google staat vandaag in het teken van de Dag van de Aarde, een jaarlijks evenement waarop wordt stilgestaan bij onder meer milieubescherming. Dit jaar kiest het Amerikaanse bedrijf ervoor om allesbehalve een optimistische boodschap te delen.

Boven de balk waarin een zoekterm getypt kan worden, zijn vandaag vier gifjes te zien die de gevolgen van klimaatverandering laten zien. De korte, zichzelf herhalende filmpjes tonen satellietfoto's van smeltende gletsjers, terugtrekkende sneeuwgrenzen, ontbossing en het verbleken van koraal.

Het is een contrast met de opgewektere toon waarvoor Google een jaar geleden nog koos op Earth Day:

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl