Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) (R) met zijn ambtenaren bij het Kamerdebat over compensatie van spaarders
NOS NieuwsAangepast

Spaartaks komende dagen en weken lastige financiële en juridische puzzel

De spaartaks, de belasting over het rendement op spaargeld en beleggingen, wordt de komende dagen en weken een lastige financiële en juridische puzzel voor het kabinet en de Tweede Kamer. Dat bleek vanavond opnieuw tijdens een Kamerdebat.

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst maakte in de Kamer bekend dat er binnen een half jaar nog een belangrijke juridische uitspraak komt over de compensatie die de overheid aan spaarders moet geven. "Dit is het laatste nieuws en de Hoge Raad heeft mij verzekerd dat die uitspraak er binnen zes maanden is", zei Van Rij.

De uitspraak van de Hoge Raad kan grote invloed hebben op hoeveel miljarden euro's de overheid uiteindelijk moet terugbetalen aan onterecht geheven vermogensrendementsheffing.

Van Rij legde de Tweede Kamer uit dat het daardoor verstandig kan zijn nog niet met een heel brede, en dus dure, compensatieregeling te komen. Wel moeten sowieso de ongeveer 60.000 spaarders die tijdig tegen de heffing bezwaar hebben gemaakt en al van de rechter gelijk hebben gekregen, gecompenseerd worden.

Volgens de begrotingsregels die het kabinet wil naleven moet het geld voor die compensatie via de belasting in box 3 bij spaarders en beleggers vandaan komen. Voor de relatief kleine groep van 60.000 spaarders gaat dat lukken. Maar als blijkt dat veel meer spaarders, en ook beleggers, recht hebben op compensatie dan is dat niet meer haalbaar.

In de Tweede Kamer klinken al geluiden dat dit niet moet betekenen dat werkenden zonder een spaarpot daar via een belastingverhoging aan mee moeten betalen. Regeringspartijen VVD en CDA zeggen dat dan de staatsschuld maar moet oplopen. De linkse partijen willen dat vermogenden meer belasting gaan betalen om zo meteen iets te doen aan de vermogensongelijkheid.

Daarnaast speelt nog de vraag of het misschien juridisch gezien verstandig is als de overheid, los van de uitspraak van de Hoge Raad, uit zichzelf al een grotere groep spaarders gaat compenseren. Van Rij liet doorschemeren daar niet de voorkeur aan te geven, omdat dat onmiddellijk voor een probleem op de begroting zorgt. "En er moet ook nog extra geld naar defensie", zei Van Rij.

Een nadeel van een zo 'mager' mogelijke compensatieregeling is dat spaarders en beleggers zich kunnen gaan melden bij de Belastingdienst. Daar moeten al alle zeilen bijgezet worden om de systemen aan te passen aan nieuwe belastingregels en om de 60.000 spaarders te compenseren.

De onderhandelingen van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over de Voorjaarsnota zijn al ingewikkeld door de stijgende energieprijzen, de inflatie en onvoorziene extra uitgaven voor bijvoorbeeld defensie. Daar komt deze lastige afweging dus nog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl