Actievoerders tijdens een boerenprotest in gesprek met minister Van der Wal
NOS Nieuws

Boeren leggen gesprekken over uitkoop stil

  • Babette olde Hanhof

  • Babette olde Hanhof

Boerenvertegenwoordigers hebben zich in zeven provincies teruggetrokken uit het overleg over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland (de gebiedsgerichte aanpak).

De boerenvertegenwoordigers voelen zich niet gehoord door minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. Ze vinden dat de gesprekken te veel gaan over het uitkopen van boerenbedrijven en te weinig over het langetermijnperspectief voor bedrijven die blijven. Zo is volgens hen niet duidelijk hoe deze boeren moeten verduurzamen.

Eerder deze maand zette minister Van der Wal de koers uit voor uitkoop van boeren, waarin zij boeren die vrijwillig ophouden met hun bedrijf meer geld wil geven. Door deze plannen nam de onzekerheid voor agrarische ondernemers alleen maar toe, stellen de boerenvertegenwoordigers.

'Kabinet moet bewegen'

"Het is onduidelijk hoe onze toekomst eruit ziet en hoe we het goed en nog beter kunnen doen. In de aanpak van de minister wordt daar helemaal niet over gepraat", zegt Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie.

De eerste die zich terugtrok uit het overleg was LTO Overijssel. Dat leidde tot een kettingreactie in provincies met veel agrariërs, zoals Friesland en Drenthe. Onderhandelaars van boerenbelangenorganisaties (LTO, DDB, POV, NMV en FDF) trokken zich terug.

Een groot aantal vertegenwoordigers en afgevaardigden van het stikstofoverleg hield deze week spoedoverleg in Soest. Zij vinden dat het kabinet moet 'bewegen' om het proces te laten slagen, anders dreigt verdere vertraging.

Politieke steun voor boeren

De boeren worden in hun kritiek gesteund door de provincies Overijssel en Utrecht. "Perspectief voor boeren die door willen wordt niet concreet gemaakt in het beleid. Dat is teleurstellend", zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel. "En dat terwijl zij snakken naar duidelijkheid. Boeren zijn belangrijk, niemand kent de gebieden zo goed als zij, Daarom is het belangrijk met hen te spreken in plaats van over hen."

Vorige week woensdag werd tegen de plannen gedemonstreerd in Den Haag

"Al drie jaar worden 3000 boerenbedrijven die te goedertrouw hebben gehandeld in onzekerheid gelaten en krijgen ze geen vergunning voor hun bedrijf", zegt een woordvoerder van LTO. "Het is een duidelijk signaal dat de provincies nu ook Den Haag aanschrijven."

Verder wil de boerenbelangenorganisatie aandacht voor een gedegen monitoring van de natuur en behoud van voldoende landbouwgrond.

Volgens het ministerie van LNV zijn een aantal partijen alweer terug aan de onderhandelingstafel en gaat de gebiedsgerichte aanpak gewoon door. Dinsdag praat de Tweede Kamer door over de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl