NOS NieuwsAangepast

Kans op MIS-C is volgens Gezondheidsraad kleiner als kind al corona heeft gehad

Kinderen die al een corona-infectie hebben gehad lopen volgens de Gezondheidsraad een nog kleiner risico om ernstig ziek te worden na een nieuwe besmetting. Dan gaat het met name om een kleinere kans om de zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome Children) te krijgen. Dit staat in een update van het vaccinatie-advies voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar.

In december werd in het advies nog geen onderscheid gemaakt tussen kinderen die wel en niet corona hebben gehad. Maar de Gezondheidsraad stelt nu alsnog voor dat ouders - die nu voor de keuze staan of ze hun kind wel of niet vaccineren - wel degelijk rekening houden met dit verschil.

"Want kinderen bij wie een PCR-test heeft uitgewezen dat zij covid-19 hadden, zijn door hun afweer beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren", zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.

'Nu al twee derde van kinderen besmet'

Eerder berekenden de deskundigen van de Gezondheidsraad dat van de 1,2 miljoen 5- tot 11-jarigen ongeveer de helft al corona heeft gehad. Met een kans van 1 op de 4000 om als ongevaccineerde MIS-C te krijgen zouden 150 kinderen deze aandoening moeten oplopen, als zij niet gevaccineerd worden.

Door de opkomst van de uiterst besmettelijke omikronvariant denkt het RIVM nu dat al twee derde (800.000 kinderen) van de jonge kinderen in Nederland besmet is. Daarom is de verwachting dat de afgelopen maand al rond de 50 (ongevaccineerde) kinderen MIS-C hebben opgelopen of zullen krijgen.

Deze ouders vertelden eerder aan de NOS waarom zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren:

Ouders over het vaccineren van hun kinderen: 'Ik twijfel heel erg'

Van de resterende 400.000 onbesmette en ongevaccineerde kinderen denken de modelleurs dat 100 kinderen MIS-C zullen krijgen. "Onze experts vermoeden op basis van de beschikbare internationale data en literatuur dat het risico op MIS-C bij het mildere omikron niet kleiner is dan bij de meer ziekmakende delta-variant", zegt Kullberg. "Want MIS-C treedt doorgaans een paar weken na milde of asymptomatische klachten op. De inschatting is dat dit bij omikron niet anders zal zijn. Maar omdat omikron nieuw is weten we dat nog niet zeker."

Als ouders het risico op MIS-C te groot vinden voor het welzijn van kind, dan kunnen ze voor vaccinatie kiezen, aldus Kullberg. "Het is aannemelijk dat vaccinatie hiertegen goede bescherming biedt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl