Een vaccinatielocatie in de RAI
NOS Nieuws

Vaccineren van kinderen start eind januari, honderdduizenden vaccins liggen klaar

Vanaf eind januari kunnen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie krijgen, meldt het RIVM. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief met een telefoonnummer dat ze kunnen bellen voor het maken van een afspraak. Er worden ongeveer 1,3 miljoen brieven verstuurd.

Het RIVM zegt tegen de NOS dat de eerste 258.000 vaccins speciaal voor kinderen deze week al zijn geleverd. Het gaat om het mrna-vaccin van Pfizer-BioNtech met een derde van de hoeveelheid werkzame stof. Het vaccin wordt geleverd in een flacon met oranje dopje. Bij de Pfizer-vaccins voor volwassenen zit er een paars dopje op de flacons.

Er komen wekelijks nieuwe leveringen naar Nederland die eind januari goed moeten zijn voor ruim 1 miljoen geleverde kinderdoses. Voor de beste bescherming zijn twee prikken van het vaccin nodig, met een tussenperiode van 8 weken.

90 procent bescherming

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft het coronavaccin van Pfizer-BioNtech toegelaten voor gebruik bij kinderen in Nederland en wijst voor de werkzaamheid van het vaccin op een studie bij 2000 kinderen. Daaruit bleek dat vaccinatie voor 90 procent beschermde tegen ziek worden als gevolg van corona.

Een corona-infectie bij kinderen verloopt meestal mild, maar het vaccineren van kinderen kan volgens het RIVM helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De Gezondheidsraad noemt het vaccineren van kinderen vooral belangrijk om de ernstige, maar zeer zeldzame ontstekingsziekte MIS-C te voorkomen. De Raad noemt het vaccin veilig voor kinderen, maar zegt dat de keuze bij de ouders ligt.

Het vaccineren van kinderen gebeurt straks bij speciale priklijnen op bestaande GGD-locaties. Hier werken mensen die zijn getraind om kinderen te vaccineren. In iedere regio komt een aantal locaties speciaal voor kinderen.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een hoog medisch risico kunnen al sinds half december een coronavaccinatie krijgen. De periode tussen twee prikken is bij die groep slechts 4 weken, omdat wordt aangenomen dat de eerste doses niet goed genoeg werkt. Volgens GGD GHOR Nederland is de opkomst bij deze groep vooralsnog niet hoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl