NOS Voetbal

Lewandowski op FIFA-gala verkozen tot beste voetballer ter wereld

Lewandowski verkozen tot FIFA Voetbal van het Jaar

Robert Lewandowski heeft erkenning gekregen voor zijn enorme aantal doelpunten in 2021: de Poolse spits is uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld. De aanvaller kreeg de voorkeur boven Mo Salah en Lionel Messi. Vorig jaar won hij de prijs ook al.

De aanvaller van Bayern München won de prestigieuze prijs maandagavond op het jaarlijkse gala van de FIFA, waar prijzen werden uitgereikt aan onder meer 's werelds beste mannelijke en vrouwelijke voetballer en beste coach in het mannen en vrouwenvoetbal. Lewandowski was via een videoverbinding aanwezig bij de uitreiking.

Putellas beste speelster

Bij de vrouwen is Barcelona-middenvelder Alexia Putellas verkozen tot beste vrouwelijke voetballer ter wereld. Ze is de eerste Spaanse die de prijs wint. Putellas troefde haar teamgenoot Jenni Hermoso en Chelsea-aanvaller Samantha Kerr af. Putellas won vorig jaar met Barcelona de treble.

Alexia Putellas

Puskas Award voor Lamela

Het mooiste doelpunt van het jaar werd gemaakt door de Erik Lamela. De middenvelder schoot achter het standbeen langs raak, toen nog namens Tottenham Hotspur tegen Arsenal in de Premier League. Inmiddels speelt Lamela voor Sevilla.

De Fair Play-prijs ging naar het Deense nationale team en de Deense medische staf voor hun optreden tijdens de hartstilstand van Christian Eriksen in de wedstrijd tussen Denemarken en Finland op het EK vorig jaar.

Bekijk hier het mooiste doelpunt van het jaar: Lamela wint Puskás Award

FIFA Awards versus Ballon d'Or

Het kan verwarrend zijn al die voetbalprijzen, want werd de Ballon d'Or niet ook ooit uitgereikt door de FIFA? Dat klopt, van 2010 tot en met 2015 kwam de Gouden Bal uit de gezamenlijke handen van de FIFA en het Franse tijdschrift France Football. Sinds die samenwerking zes jaar geleden werd verbroken, reiken beide instanties de prijzen los van elkaar uit. De FIFA kent sindsdien prijzen toe onder de noemer 'The Best', de Ballon d'Or is nu een prijs die enkel door France Football wordt toegekend.

Bij het kiezen van de winnaars bij de FIFA Awards krijgen coaches en aanvoerders van nationale teams een stem. Zo had Louis van Gaal dit jaar liever een andere winnaar gezien, de bondscoach van Oranje stemde op N'golo Kanté. Verder mag een groep journalisten een voorkeur uitspreken. De stemmen van coaches, spelers en journalisten tellen voor 75 procent mee in het eindoordeel. De overige 25 procent komt van de fans, zij kunnen jaarlijks online stemmen.

Bij de verkiezing van de winnaar van de Ballon d'Or, die al sinds 1956 wordt uitgereikt, stemt een selecte groep journalisten van over de hele wereld op de beste speler. Lionel Messi is recordhouder met zeven gouden ballen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl