NOS Voetbal

Eriksen in eerste interview: 'Doel is WK in Qatar, mijn hart is geen obstakel'

Eriksen: 'Doel is WK in Qatar, mijn hart is geen obstakel'

"Het was geweldig dat zoveel mensen mij schreven en bloemen stuurden. Het heeft impact gehad op zoveel mensen en zij voelden zich genoodzaakt om mij en mijn familie dat te laten weten. Dat maakt mij erg gelukkig."

Het zijn de dankbare woorden van Christian Eriksen. De Deen heeft voor het eerst sinds zijn hartstilstand, afgelopen zomer tijdens het EK voetbal, een interview gegeven, aan de Deense omroep DRDK.

En van stoppen wil hij niet weten. "Ik wil voetballen. Dat is al die tijd mijn gedachte geweest."

Ik ben vijf minuten dood geweest.

Christian Eriksen

"Dat is waarom ik voel dat het tijd is om een interview te doen, omdat ik weet wat ik wil: weer voetballen. Mijn hart is op alle mogelijke manieren getest en sindsdien is er niets meer gebeurd."

Het is Eriksens droom om terug te keren in de nationale ploeg van Denemarken. "Mijn doel is spelen op het WK in Qatar. Het is een droom, of ik word geselecteerd is een andere vraag. Maar ik ben ervan overtuigd dat het kan, want ik voel mij niet anders. Fysiek ben ik terug op topniveau en mijn hart is geen obstakel."

Meer en meer bloemen

De schokkende beelden gingen de hele wereld over, op zaterdag 12 juni vorig jaar. Eriksen zakte tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar en werd op het veld gereanimeerd. Vervolgens werd hij naar een ziekenhuis in speelstad Kopenhagen gebracht.

Daar verbleef Eriksen zes dagen en werd hij flink gesteund. "In het ziekenhuis vertelden ze constant dat ik meer en meer bloemen had ontvangen. Dat had ik niet verwacht. Ik ben vijf minuten dood geweest", aldus de 29-jarige Eriksen.

"Ik heb veel mensen bedankt. De dokters en mijn teamgenoten en hun families persoonlijk. Maar alle fans die duizenden brieven, e-mails en bloemen stuurden, die naar mij toekwamen op straat in Italië en Denemarken, die wil ik allemaal bedanken voor hun steun. Dat hielp mij enorm om hier doorheen te komen."

Instagram / Christian Eriksen
Christian Eriksen stak zijn volgers twee dagen na zijn hartaanval een hart onder de riem op Instagram

In de zeven tussenliggende maanden is veel, zo niet alles veranderd in het leven van Eriksen. De voormalig speler van Internazionale liet een defibrillator inbrengen. Dat apparaat voorkomt fatale hartstilstanden door indien nodig een schok af te geven, zodat het hartritme snel herstelt.

Terugkeer naar Engeland?

Daarmee mag hij echter in Italië niet op het hoogste niveau spelen en dus werd zijn contract bij Inter vorige maand ontbonden. Vervolgens stapte de voormalig speler van onder meer Ajax wel weer het voetbalveld op. Hij hield zijn conditie op peil bij Odense BK in zijn thuisland, maar heeft nog geen club gevonden.

Eriksen zou oren hebben naar een terugkeer naar de Premier League in Engeland, waar hij in het verleden voor Tottenham Hotspur speelde. "Spelen in Engeland zou voor Chris en zijn familie betekenen dat ze weer thuiskomen", vertelt zijn zaakwaarnemer Martin Schoots tegen de BBC.

"Christian is hier altijd geweldig behandeld door het publiek, niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten, maar ook vanwege zijn persoonlijkheid."

Met het WK van eind dit jaar als stip aan de horizon werkt Eriksen aan een rentree als voetballer én in het nationale elftal. "Mijn droom is om te spelen in het nationale team en terug te keren in het Parken stadion. En laten zien dat het eenmalig was en niet weer gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl