Biden tijdens zijn speech in Atlanta
NOS NieuwsAangepast

Fel pleidooi Biden voor beschermen stemrecht VS: 'Ben klaar met stil zijn'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een felle speech andermaal gepleit voor bescherming van het kiesrecht in de VS. Hij zei dat hij alles zal doen om wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen die de rechten van de kiezer moeten beschermen, desnoods door de regels voor besluitvorming aan te passen.

Met dat laatste doelde hij op het afschaffen of in ieder geval opschorten van de zogenoemde filibuster. Dat is het extreem lang rekken van toespraken, waarmee elke senator de behandeling van een wetsvoorstel kan vertragen of zelfs blokkeren. De Republikeinen maken daar gebruik van om te voorkomen dat de Senaat wetsvoorstellen van Biden aanneemt.

Onder de huidige regels kan 'filibusteren' alleen worden voorkomen als minstens 60 senatoren daar voor stemmen. De Democraten hebben maar 50 zetels in de 100-koppige Senaat.

'Schim van wat het was'

"Helaas is de Amerikaanse Senaat, ooit opgericht als groots overlegorgaan, nog slechts een schim van wat het vroeger was", zei Biden. Hij sprak van een "strijd voor de ziel van Amerika", die hij vergeleek met de strijd van Martin Luther King tegen segregatie in de Amerikaanse samenleving, in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Biden zegt dat hij de afgelopen maanden in de wandelgangen met senatoren over te halen om voor zijn wetsvoorstellen te stemmen, maar is het "zat om daar nog over te zwijgen".

Biden was fel in zijn toespraak:

Biden houdt felle toespraak: 'Ik ben klaar met stil zijn!'

De Democraten willen onder meer het stemrecht van minderheden beter beschermen, stemmen toegankelijker en simpeler maken, de invloed van geld in de Amerikaanse politiek terugdringen en de invloed van partijen op de indeling van kiesdistricten verkleinen.

In juni strandde in de Senaat een eerste voorstel van de Democraten om de verkiezingen te hervormen, de zogenoemde For the People Act. Vervolgens werkten de Democraten aan een nieuwe, enigszins aangepaste wet, de Freedom to Vote Act.

Uithaal naar Republikeinen

Biden haalde in zijn toespraak hard uit naar de Republikeinen, die volgens hem niet genoeg doen om de democratie in de VS te beschermen. Recent namen verschillende Republikeinse staten zoals Georgia, Texas en Arizona kieswetten aan die volgens critici het stemmen in die staten vooral voor de Democratische achterban moeilijker maken.

Biden verweet de Republikeinen een gebrek aan lef en drukte ze op het hart te kiezen aan welke kant van de geschiedenis ze willen staan. Vervolgens zette hij een aantal omstreden namen uit het Amerikaanse verleden als George Wallace (pro-segregatie gouverneur van Alabama) en Jefferson Davis (leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog) naast gevierde namen als Martin Luther King of Abraham Lincoln.

De bestorming van het Capitool, vorig jaar door aanhangers van de verslagen Republikeinse presidentskandidaat Trump, noemde Biden voor het eerst een couppoging.

Einde van de filibuster?

Na de speech van Biden hintten meerdere prominente Democraten, onder wie de Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer, er op een einde te willen maken aan de filibuster.

Daarvoor hebben de Democraten enkel een meerderheid nodig in de Senaat. Bij een patstelling is de stem van vicepresident en Democraat Kamala Harris, die formeel de voorzitter is van de Senaat, doorslaggevend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl