Vicepresident Harris, voorzitter van de Senaat, staat journalisten te woord na de stemming over de kieswet
NOS Nieuws

Voorstel voor hervormen Amerikaanse verkiezingen strandt in Senaat

Een voorstel van de Democraten om de Amerikaanse verkiezingen te hervormen, is gestrand in de Senaat. De zogenoemde For the People Act kreeg vijftig stemmen voor in de honderdkoppige Senaat. De vijftig Republikeinse senatoren stemden tegen. Er waren zestig stemmen nodig om de wet in behandeling te nemen.

Met de nieuwe kieswet willen de Democraten onder meer het stemrecht van minderheden beter beschermen, de invloed van geld in de Amerikaanse politiek terugdringen en transparanter maken, en de invloed van partijen op de indeling van kiesdistricten verkleinen.

De Republikeinen noemden het plan als een "adembenemende" inbreuk van de federale overheid op het recht van staten zelf zicht te houden op verkiezingen. Daarnaast neemt het staten middelen uit handen om stembusfraude aan te pakken.

De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer reageerde teleurgesteld op de uitslag van de stemming:

Voorstel voor hervormen verkiezingen VS haalt het niet

Correspondent Marieke de Vries zegt dat de stemming in de Senaat over de kieswet duidelijk maakt hoe "compleet verdeeld" de Amerikaanse politiek is. "De Democraten zeggen deze wet in te dienen om de democratie te redden en de grondrechten van minderheden te beschermen. De Republikeinen vinden op hun beurt dat het de integriteit van de verkiezingen op het spel zet. Dus ze staan recht tegenover elkaar."

Door de fraude aan te stippen, volgen de Republikeinen daarnaast de lijn van oud-president Trump, zegt De Vries, die na de presidentsverkiezingen vorig jaar ongefundeerde en onbewezen aantijgingen van verkiezingsfraude de wereld in slingerde.

Kieswet Georgia

Op basis van hetzelfde fraude-argument pasten Republikeinen in maart nog de kieswet in de staat Georgia aan, waarmee onder meer strengere identificatie-eisen aan briefstemmers werden gesteld en kiezers in rijen niet meer mogen worden voorzien van voedsel of water. President Biden noemde die wet in Georgia "niets dan een straf, ontworpen om mensen ervan te weerhouden om te stemmen".

Het hervormen van de verkiezingen is belangrijke voor president Biden. Kort voor de stemming twitterde hij nog over het wetsvoorstel. "Stuur het naar mijn bureau", zo spoorde Biden de senatoren aan om voor te stemmen. De wet "repareert en versterkt" volgens hem de Amerikaanse democratie.

Democraten benadrukken de kieswet nog niet op te geven. "Het gevecht is niet voorbij", zei vicepresident Harris, Democraat en voorzitter van de Senaat, na de stemming.

De Republikeinen benadrukten tegelijk door te gaan met het tegenhouden van het plan. Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, omschreef de kieswet als "een oplossing die zoekt naar een probleem" en beloofde er "een eind aan te maken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl