Kazachse president: orde hersteld, leger mag zonder waarschuwing schieten
De Kazachse president Tokajev zegt dat de orde in zijn land is hersteld na dagen van onrust. De staatstelevisie meldt dat er in de grootste stad van het land, Almaty, de afgelopen dagen meer dan 3000 mensen zijn opgepakt. Daarbij vielen 168 gewonden van wie er 77 naar het ziekenhuis moesten.
In een televisietoespraak vanochtend zei Tokajev onder meer dat 'terroristen' nog steeds staatseigendommen beschadigen en dat hij de opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing het vuur op hen te openen. "Degenen die zich niet overgeven zullen worden vernietigd", aldus de president.
De suggestie van sommige landen om met de demonstranten in gesprek te gaan deed de Tokajev af als onzin. "Wat valt er te onderhandelen met criminelen en moordenaars?", zei hij.
Betogers gingen afgelopen dagen massaal de straat op:
Volgens de officiële cijfers zijn 26 "gewapende criminelen" door de autoriteiten om het leven gebracht. Een woordvoerder van de politie meldde gisteren al dat "tientallen aanvallers werden geëlimineerd" nadat actievoerders hadden geprobeerd om overheidsgebouwen binnen te gaan.
Zeker achttien politieagenten en leden van de nationale garde zouden bij protesten om het leven zijn gekomen, 748 anderen raakten gewond.
President Tokajev kreeg gisteren hulp van het door Rusland geleide militaire bondgenootschap (CSTO), dat zo'n 2500 "vredestroepen" naar het Centraal-Aziatische land stuurde. Behalve Rusland maken ook Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Wit-Rusland deel uit van de alliantie.
Tokajev zei dat de toegang tot internet op sommige plekken zal worden hersteld en hij bedankte de Russische president Poetin voor zijn snelle hulp. Ook bedankte hij de leiders van China, Oezbekistan en Turkije.
De Russische militairen zullen volgens Tokajev een korte periode in Kazachstan blijven om de Kazachse veiligheidstroepen te ondersteunen. Volgens het Russische persbureau Interfax worden er continu Russische militairen ingevlogen en hebben de Russen het beheer van de luchthaven van Almaty overgenomen.
Lpg-prijzen verdubbeld
De afgelopen dagen waren er protesten in meerdere steden in Kazachstan waarbij de nationale ordetroepen vaak hard ingrepen. De protesten braken uit nadat de prijs voor lpg werd verdubbeld op 1 januari. President Tokajev heeft dat teruggedraaid, maar de demonstraties gingen door en richtten zich steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.
Woensdag trad de regering van Kazachstan af op aandringen van Tokajev. De eerste vicepremier werd interim-premier en de rest van het kabinet blijft in functie tot een nieuwe regering is gevormd.
'Terug naar de Sovjet-Unie'
De Kazachse zakenman, oud-minister en dissident Mukhtar Ablyazov heeft zich opgeworpen als leider van het politieke verzet. Ablyazov woont momenteel in Parijs en in een interview met persbureau Reuters zegt hij dat Kazachstan inzet is geworden van de geopolitieke strijd tussen Rusland en het Westen.
Volgens Ablyazov moeten westerse landen zich in de strijd mengen. "Zo niet, dan verandert Kazachstan in Wit-Rusland en zal de Russische president Poetin proberen een soort herstelde Sovjet-Unie te bouwen." Ablyazov benadrukt in het interview dat hij geen geld van westerse landen krijgt.