Demonstranten botsen met het leger van Kazachstan in Almaty
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk tientallen doden in Kazachse stad Almaty, leger opent vuur opnieuw

Militairen hebben opnieuw het vuur geopend op demonstranten in het centrum van Almaty, de grootste stad van Kazachstan, meldt het Russische persbureau TASS. Er zou op mensen en auto's geschoten zijn.

Het leger riep met luidsprekers op dat het centrale plein moest worden verlaten, en waarschuwde dat er geschoten zou worden. Volgens ooggetuigen zijn er nieuwe gewonden en doden gevallen.

'Tientallen doden'

Veiligheidstroepen hadden vannacht weer controle gekregen over het centrum van Almaty. Daarbij zijn pantserwagens ingezet en is geschoten. Het lijkt erop dat er tientallen doden zijn gevallen. Het Russische persbureau Interfax hoorde van de politie dat "tientallen relschoppers zijn geëlimineerd". Ze zouden geprobeerd hebben een politiebureau te bestormen.

Het Russische persbureau TASS hoorde van het Kazachse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er 2000 mensen zijn opgepakt. Vermoedelijk wordt daarmee het totale aantal arrestaties bedoeld bij de onlusten van de afgelopen dagen.

Wat er zich precies in het land afspeelt, is moeilijk vast te stellen. Het internet is lang uitgeschakeld geweest. De site van het staatspersbureau Kazinform is weer bereikbaar. Daar staat dat onbekende gewapende mensen vanmorgen twee ziekenhuizen in Almaty hebben omsingeld. Het is niet duidelijk of dit waar is.

Demonstranten in Almaty hebben een truck op de veiligheidstroepen buitgemaakt

Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het de hele nacht onrustig was in Almaty, ondanks de oproep uit auto's met luidsprekers om binnen te blijven. "We weten in ieder geval dat het centrale plein is schoongeveegd. Op beelden is niet veel te zien, omdat er een dichte mist was. Wat er verder in de stad gebeurde en of er geplunderd werd, weten we niet."

Afgelopen nacht waren er weer massaprotesten waarbij ook schoten zijn gelost:

'Deze aanvallen zijn een daad van agressie richting Kazachstan'

In meerdere steden in Kazachstan kwam het gisteren tot botsingen tussen demonstranten en de politie. De aanleiding voor de protesten was de verhoging van de lpg-prijs op Nieuwjaarsdag, maar de demonstraties kregen al snel een politiek karakter. Gisteren leidde dat tot aanvallen op overheidsgebouwen.

Volgens het ministerie van Gezondheid zijn bij de onlusten van de afgelopen dagen duizend mensen gewond geraakt. Van hen zijn er 400 in het ziekenhuis opgenomen, van wie 62 op een IC. Over doden onder de demonstranten is niets gezegd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Kazachstan zegt dat er 18 wetshandhavers zijn omgekomen, meldt Interfax. Daarnaast zouden er nog 748 andere medewerkers van de regering en militairen van de Nationale Garde gewond zijn geraakt.

Het Russische persbureau RIA Novosti hoorde eerder van de politie van Almaty dat in de stad dertien agenten zijn omgekomen. Twee van hen zouden onthoofd zijn. Het aantal gewonde politiemensen bedraagt volgens de staatstelevisie 353.

Kazachstan zou zijn grenzen voor buitenlanders hebben gesloten.

'Vredesmacht'

De Armeense premier Pasjinian zei gisteravond dat een 'vredesmacht' onder leiding van Rusland de orde in Kazachstan gaat herstellen. De Kazachse president Tokajev heeft daarom gevraagd. "Tokajev stelt de situatie voor als een zorgvuldig vanuit het buitenland geplande terroristische operatie, hoewel daar geen enkele aanwijzing voor is", zei Geert Groot Koerkamp.

Die zogenoemde vredesmacht bestaat uit troepen van de CSTO, een soort tegenhanger van de NAVO waar een aantal voormalige Sovjetrepublieken aan meedoet. "Het probleem is alleen dat vredestroepen normaal naar een situatie gaan waar een bestand is bereikt, een oorlogssituatie bijvoorbeeld", zei Groot Koerkamp. "Die moeten de partijen uit elkaar te houden. Hier is daarvan helemaal geen sprake. Hier is sprake van massaal verzet van demonstranten en van plunderaars, een heel ondoorzichtige situatie."

De CSTO zei vanmorgen dat Rusland parachutisten heeft gestuurd. Volgens de Armeense premier Pasjinian, die tevens CSTO-voorzitter is, gaat het om een tijdelijke inzet "om de situatie te stabiliseren en normaliseren". De buitenlandse troepen worden volgens hem ingezet voor de bescherming van belangrijke militaire complexen en overheidsgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl