Oproerpolitie in Kazachstan
NOS NieuwsAangepast

Troepenmacht onder leiding van Rusland schiet Kazachse president te hulp

President Tokajev van het door massaprotesten getroffen Kazachstan heeft de hulp ingeroepen van buurlanden. Volgens de Armeense premier Pasjinian komt er "een vredesmacht" onder leiding van Rusland om de orde te herstellen in het voormalige Sovjetland.

"Bendes van terroristen" hadden het vliegveld van de grootste stad Almaty overgenomen, zei de president in zijn tweede televisietoespraak in een paar uur tijd. Volgens het Duitse persbureau DPA heeft het Kazachse leger met de inzet van parachutisten de luchthaven ontzet.

In zijn toespraak deed Tokajev een beroep op de CSTO, een militair bondgenootschap met Rusland, Wit-Rusland en andere voormalige Sovjetlanden. Moskou heeft nog niet gereageerd, maar volgens Armenië - op dit moment voorzitter van de CSTO - heeft het bondgenootschap besloten om Kazachstan te hulp te schieten.

'In buitenland getrainde terroristen'

Kazachstan wordt volgens Tokajev aangevallen door in het buitenland getrainde terroristen. Deze groeperingen zouden de controle hebben overgenomen over belangrijke infrastructuur. Of de vliegtuigen zijn bevrijd door het leger is niet bekendgemaakt.

Afgelopen nacht waren er weer massaprotesten in de Kazachse stad Almaty:

'Deze aanvallen zijn een daad van agressie tegen Kazachstan'

Bij de protesten en rellen, die begonnen als reactie op stijgende gasprijzen, zijn volgens de autoriteiten zeker acht leden van veiligheidstroepen om het leven gekomen. Ook zouden 317 agenten gewond zijn geraakt.

Hoeveel demonstranten en andere burgers gewond zijn geraakt, is onduidelijk. Het land is grotendeels afgesloten van internet. Honderden mensen zijn volgens de regering gearresteerd.

De kaart van Kazachstan:

Kaart van Kazachstan

Tokajev noemde de situatie een ondermijning van de nationale integriteit en "een aanval op de burgers die mij als staatshoofd om hulp vragen". In een kennelijke poging om de onrust te sussen heeft hij de regering doen aftreden en voormalig president Nazarbajev ontslagen als hoofd Nationale Veiligheid.

Nazarbajev is de man die het land dertig jaar lang met strakke hand leidde en sindsdien ook een flinke vinger in de pap hield. Het is nog onduidelijk wat zijn nieuwe rol wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl