Kazachse journalist: 'In Nur-Sultan geen protest, maar er wordt gehamsterd'
In Kazachstan ligt het internet sinds gisteravond bijna volledig plat. Dat betekent niet alleen dat de buitenwereld weinig informatie krijgt; ook in het enorme land zelf kan er maar mondjesmaat informatie worden verspreid. Het wordt journalisten en wie dan ook op verschillende manieren moeilijk gemaakt om informatie over de protesten te delen.
Darkhan Omirbekov is een Kazachse journalist voor Radio Liberty. Hij woont en werkt in hoofdstad Nur-Sultan en had vanmiddag anderhalf uur internet. Dat was het enige moment waarop hij contact kon krijgen met zijn collega's in Almaty, waar massaal wordt geprotesteerd.
Hij maakt zich zorgen om zijn collega's ter plaatse, want vanuit Almaty hoorde hij heftige verhalen. "Onze verslaggevers zijn gisteren door demonstranten een kogelregen ingeduwd", vertelt de journalist. Waarom de demonstranten hun woede naar de journalisten zouden hebben geuit, weet hij niet.
Omirbekov hoort geruchten dat regeringssympathisanten of groeperingen vanuit het buitenland de demonstraties hebben geïnfiltreerd. Of dat waar is, weet ook hij niet. Maar het is voor hem en zijn collega's wel duidelijk dat deze demonstranten niet de actievoerders zijn die zij normaal gesproken bij protesten tegenkomen.
Beelden van de demonstraties afgelopen nacht:
Zoals ook voor de buitenlandse media geldt, komt het overgrote deel van de informatie die de Kazachse journalist binnenkrijgt vanuit de overheid.
"Staatsmedia berichtten vanmiddag dat 18 militairen en politiemannen zijn omgekomen bij de protesten. Ze noemen de demonstranten terroristen en er worden geen cijfers genoemd als het gaat om hoeveel van hen zijn omgekomen", aldus Omirbekov.
Eerder werd het hem al moeilijk gemaakt om verslag te doen van de onrust in zijn land. Begin deze week werd hij nog opgepakt toen hij stond te filmen bij een kleine demonstratie in Nur-Sultan. "Omdat ik in de buurt was ben ik zonder cameraman en pershesje op pad gegaan. Ik liet de politie mijn perskaart zien en ik mocht in eerste instantie gewoon filmen. Maar na een minuut of tien hebben ze me toch gearresteerd. Ik bleef hen zeggen dat ik een journalist ben, maar dat hielp niet."
In een busje werd hij naar het politiebureau gebracht en een paar uur later mocht hij pas naar huis.
In Nur-Sultan is het nu relatief rustig. Het openbaar vervoer rijdt en de supermarkten zijn open, maar eten is steeds moeilijker te krijgen. "Hier zie je geen grote protesten op straat. Bij pinautomaten staan lange rijen en in supermarkten zijn mensen aan het hamsteren. Ik kon gisteravond niet eens meer brood vinden."