NOS NieuwsAangepast

Verdubbeling van vuurwerkslachtoffers ten opzichte van vorig jaar

Het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling is verdubbeld ten opzichte van de vorige jaarwisseling, meldt VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. In totaal vielen er 773 slachtoffers. 80 procent is een man of jongen.

Van de vuurwerkslachtoffers werden er 256 behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH) en 517 bij de huisartsenposten. Vorig jaar, toen ook al een vuurwerkverbod gold vanwege de coronapandemie, vielen in totaal 383 slachtoffers (van wie 108 in de SEH werden geholpen en 275 bij huisartsenposten). In vergelijking met 2019, toen het vuurwerkverbod nog niet gold, is sprake van een daling met 40 procent.

24 procent van de vuurwerkslachtoffers viel door zwaar illegaal vuurwerk. Bijna de helft (48 procent) van de slachtoffers stak zelf niets af, maar werd geraakt door vuurwerk van iemand anders. De meest voorkomende verwondingen zijn brandwonden en oogletsel.

Dat er dit jaar meer slachtoffers zijn is mede te wijten aan het feit dat in België wel vuurwerk kan worden gekocht en dat het draagvlak voor de lockdownmaatregelen is afgenomen, vermoedt VeiligheidNL.

In België stonden eind december lange rijen met vooral Nederlanders bij winkels die vuurwerk verkochten:

Ondanks verbod kopen Nederlanders vuurwerk in België: 'Het is het zeker waard'

Onder kinderen onder de 12 jaar steeg het aantal slachtoffers ten opzichte van vorig jaar. Toen raakten 120 kinderen gewond, terwijl dat er dit jaar 190 zijn. Bijna de helft van hen had het vuurwerk zelf afgestoken (48 procent). Een meerderheid van de kinderen liep brandwonden op (55 procent) of oogletsel (15 procent).

De verwondingen werden volgens VeiligheidNL in bijna de helft van de gevallen veroorzaakt door zogenoemd F1-vuurwerk. Dat type vuurwerk (onder meer kleine sierpotjes, grondbloemen, Bengaals vuurwerk en sterretjes) mag het hele jaar door verkocht worden, maar is verboden voor kinderen onder de 12 jaar.

Ten opzichte van de vorige jaarwisseling vielen er iets minder jonge slachtoffers. Ruim de helft van de slachtoffers op de eerste hulp en bij de huisartsenpost was jonger dan 20 jaar (53 procent). De vorige jaarwisseling was dat 63 procent.

Challenge op TikTok

Brandwondencentra waarschuwden voor de jaarwisseling al voor een challenge op het sociale medium TikTok, waarin te zien was hoe mensen op klein vuurwerk gingen staan omdat dat een hardere knal zou geven.

Omdat de hitte nergens naartoe kan en schoenzolen vaak niet stevig genoeg zijn, lopen de kinderen het risico op ernstig voetletsel, waarschuwden artsen. Ongeveer 8 procent van de vuurwerkslachtoffers onder de 15 jaar is door deze uitdaging gewond geraakt, schat VeiligheidNL.

Van alle vuurwerkslachtoffers raakten dertien mensen hun hand geheel of gedeeltelijk kwijt, meldde de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) eerder op de dag.

Plastisch chirurgen behandelden rond de jaarwisseling 39 slachtoffers. Het is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, toen 18 vuurwerkslachtoffers werden behandeld door hen.

Geen blinden door vuurwerk

Niemand werd dit jaar helemaal blind door vuurwerk, meldt het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. 58 mensen liepen oogletsel op, van wie 13 blijvend letsel hebben, maar niemand hoeft dus twee ogen te missen. Het genootschap concludeert op basis hiervan dat het vuurwerkverbod - net als vorig jaar - tot een sterke afname van oogletsel leidt.

In de jaarwisseling van 2019 op 2020, de laatste jaarwisseling voor het vuurwerkverbod, werden nog 182 patiënten met oogletsel behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl