Vuurwerk in Maasdam
NOS Nieuws

'Vader met sierpakket' gedoogd, dus vuurwerkverbod massaal genegeerd

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

In heel Nederland gold vannacht een vuurwerkverbod, toch ging er op veel plekken wel siervuurwerk de lucht in. Hoeveel vuurwerk er precies de lucht in is gegaan, is onduidelijk, maar het is duidelijk dat het vuurwerkverbod massaal is genegeerd.

"We willen daar geen oordeel over geven", laat politiewoordvoerder Robbert Salome weten. "Dat verbod is er echter niet voor niets. Er zijn risico's verbonden aan gebruik van illegaal vuurwerk, maar daar gaan wij niet over als politie. Dat heeft met gezondheidszorg te maken."

Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), de vereniging van bedrijven die met vuurwerk werken, uit wel zijn verwondering over de hoeveelheid vuurwerk. "Ik ben er verbaasd over."

In 'normale' jaren zonder vuurwerkverbod belt hij verschillende distributeurs en handelaars op om een inschatting te maken van de hoeveelheid vuurwerk die afgestoken gaat worden. Dit keer kon dat niet, maar toch schat hij dat er twee keer zo veel siervuurwerk de lucht in ging als vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod was.

Genegeerd

Voor de politie kwam het vuurwerk niet als een verrassing. Gisteren werd al voorspeld dat het vuurwerkverbod massaal zou worden genegeerd, omdat er veel partijen vuurwerk werden onderschept. Landelijk werd er dit jaar ongeveer 180.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, een record.

Dit is de Nieuwjaarsnacht in beeld:

Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was nieuwjaarsnacht

Maar hoeveel vuurwerk er uiteindelijk de lucht in is gegaan, blijft onduidelijk. Ook cijfers van het RIVM bieden weinig uitkomst. Het instituut meet de luchtvervuiling rond de jaarwisseling en laat weten dat er minder luchtvervuiling was in vergelijking met 2020. Dat betekent echter niet direct dat er minder vuurwerk is afgestoken. De aanwezige wind zorgde namelijk volgens het instituut voor "redelijke ventilatie".

De prioriteit van de politie lag niet bij de handhaving van het vuurwerkverbod, zegt politiewoordvoerder Salome. "Soms krijg je wel een melding van jongeren met extreem zwaar vuurwerk en daar gaan we dan wel op af. Zo hadden we gisteren een melding van vuurwerk in ijzeren pijpen. Maar we kunnen niet tegen alles optreden en zeker niet bij siervuurwerk. Onze prioriteit ligt bij het bewaren van de orde."

Je kan een bekeuring krijgen, maar we betrappen lang niet iedereen. Zeker niet als we op weg zijn naar andere meldingen.

Politiewoordvoerder Robbert Salome

De politie heeft tijdens Oud en Nieuw geen tijd om te handhaven op "een vader die een klein siervuurwerkpakket heeft gekocht in België" en dat afsteekt, laat Salome weten. "Als we hem bij de grens hadden betrapt, had hij een bekeuring gekregen, maar nu is het een beetje als door rood lopen. Je kan een bekeuring krijgen, maar we betrappen lang niet iedereen. Zeker niet als we op weg zijn naar andere meldingen."

Vuurwerk uit België

Er werden in ieder geval genoeg siervuurwerkpakketten gekocht in België. Honderden Nederlanders stonden bij verkooppunten in de rij. Gisteren was er een wachtrij van vier uur in de Belgische plaats Maaseik door voornamelijk Nederlanders die de grens over waren gekomen voor de verkoop.

Zoals te zien in deze video:

Ondanks verbod kopen Nederlanders vuurwerk in België: 'Het is het zeker waard'

Vanavond zal er weinig vuurwerk meer worden afgestoken, verwacht zowel de politie als de vuurwerkbranche. Groeneveld: "Het was topweer. We hebben ook jaren gehad dat het mistig was, of dat het enorm vroor. Dan namen mensen het vuurwerk weer terug naar binnen en staken ze het op 1 of 2 januari nog af. Dat gaat nu niet gebeuren. Mensen hebben letterlijk hun kruit verschoten."

Politiewoordvoerder Salome beaamt dat. "Vanavond wordt het voor ons als het goed is gewoon een volstrekt reguliere avond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl