Politie in de Utrechtse binnenstad
NOS NieuwsAangepast

Politie: veel incidenten, maar nergens echt uit de hand gelopen

De Nederlandse politie omschrijft de afgelopen Nieuwjaarsnacht als druk, maar dankzij ingrijpen van onder meer de mobiele eenheid is het nergens "echt uit de hand" gelopen, zo meldt nationaal commandant Willem Woelders.

Meerdere politieagenten op verschillende plekken in het land raakten gewond doordat ze bekogeld werden met zwaar vuurwerk, flessen en stenen. Zo moest ambulancepersoneel in Amsterdam door de mobiele eenheid beschermd worden tegen mensen die met vuurwerk gooiden. Afgezien hiervan kregen de ambulancediensten nauwelijks te maken met agressie, zegt Ambulancezorg Nederland. "Er was één incident met bedreiging en nog een ander incident met wat duwen en trekken. Verder heeft er niet veel plaatsgevonden."

In het Friese Burdaard liepen drie politieagenten mogelijk gehoorschade op toen ze werden bekogeld met zwaar vuurwerk. De groep werd door de mobiele eenheid met traangas uit elkaar gedreven. "Het is triest dat er weer hulpverleners gewond zijn geraakt. Elke gewonde agent of hulpverlener is er een te veel", zegt Woelders.

Veel vuurwerk afgestoken

Ondanks het vuurwerkverbod en de inbeslagname van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk werd vannacht toch veel vuurwerk afgestoken. Verder waren er door het hele land autobranden. De politie trad ook op diverse plekken op tegen illegale feesten. Dat leidde nergens tot grote problemen.

Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was nieuwjaarsnacht

Al met al kijkt nationaal commandant Woelders terug op een drukke nacht, die volgens hem alleen onder controle kon worden gehouden door de forse inzet van politiecapaciteit. "Het blijft wrang dat de viering van Oud en Nieuw, een feestje, tot zoveel incidenten, aanhoudingen en politie-inzet leidt."

Nog niet bekend is hoeveel arrestaties de politie rond de jaarwisseling heeft verricht. Wel hebben enkele politiekorpsen al regionale cijfers bekendgemaakt. Zo werden in Noord-Holland 32 mensen aangehouden en in de drie noordelijke provincies 13.

TikTok-challenge

Op de spoedeisendehulpafdelingen was Oud en Nieuw een drukke nacht met veel patiënten met alcohol- en drugsvergiftigingen. Ook kwamen er veel mensen met brandwonden, zei David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen in het NOS Radio 1 Journaal.

Die wonden ontstonden door het afsteken van vuurwerk, maar ook door een TikTok-challenge waarbij jongeren vuurwerk uittrapten. Wel merkten de artsen dat het vanwege de horecasluiting en het vuurwerkverbod rustiger was dan bij de jaarwisselingen voor coronatijd, zei Baden.

Minder oogpatiënten

In het Oogziekenhuis Rotterdam was het een relatief rustige nacht. Vannacht en vanochtend kwamen er drie patiënten binnen met oogletsel.

Normaal gesproken zien de artsen in de Nieuwjaarsnacht tussen de tien en vijftien patiënten met oogletsel door consumentenvuurwerk, zegt oogarts Tjeerd de Faber. De patiënten houden er geen blijvend letsel aan over, verwacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl