Favoriet Schouten staat zelfverzekerder dan ooit op het ijs: 'Ben constant'
Irene Schouten is dit olympisch kwalificatietoernooi in Thialf de topfavoriet op de lange afstanden, maar zelf heeft de 29-jarige schaatsster geen oog voor de concurrentie en de favorietenrol.
"Ik hou me daar gewoon nog niet mee bezig. Ik ben vooral bezig met mezelf en mijn rondetijden verbeteren, maar niet met anderen", zegt Schouten. Maar, vervolgt ze, spanning en zenuwen komen vast nog wel. "Als ik die anderen straks zie schaatsen en de tijden zie, dan denk ik ook wel: dat moet ik ook nog maar even doen."
Schouten kende een seizoensstart om van te dromen, helemaal in een olympisch jaar. Op zowel de NK afstanden als de wereldbekers was ze de allerbeste. Toch durft ze zichzelf echt niet als topfavoriet aan te merken. Wel staat ze zelfverzekerder dan ooit op haar ijzers.
"Ik rijd constant, ik ben niet weggezakt en mijn rondetijden blijven met training ook goed. Daar haal ik zelfvertrouwen uit." Bang dat ze die goede vorm niet het hele seizoen kan vasthouden is de nuchtere Noord-Hollandse niet.
"Dit wordt mijn zevende jaar en ik ben altijd in februari nog beter geweest dan in november. Dus ik denk dat dit dit jaar ook weer kan", zegt de 29-jarige Schouten met een brede glimlach.
Wie een blik werpt op de onlangs gepresenteerde matrix van de schaatsbond ziet dat Schouten door de schaatsbond als belangrijkste kandidaat wordt aangemerkt om een greep te doen naar het goud op de Olympische Spelen van 2022 in Peking.
Afstanden waarop Nederland de grootste kans heeft op olympisch eremetaal, staan het hoogst en bij de vrouwen zijn dat de lange afstanden. Precies daar waar de (marathon)schaatsster in uitblinkt.
Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf wordt duidelijk welke schaatsers in februari mogen gaan strijden om olympisch goud. Maar hoe werkt het toernooi eigenlijk? En wat is de matrix? Dat leggen we uit.