Kinderen en volwassenen worden (3x) gevaccineerd in Israël

In 'boostervoorloper' Israël is alles open, maar er zijn wel zorgen

In Israël is alles open, zelfs in de clubs wordt nog tot diep in de nacht gefeest. Die open samenleving is onder andere mogelijk omdat Israël al deze zomer begon met het zetten van boosterprikken. Toch neemt het land nu extra maatregelen, want de besmettingscijfers lopen op.

Voor het eerst sinds oktober waren er zondag meer dan 1000 besmettingen, het r-getal is nu 1,2. Op een inwoneraantal van 9 miljoen is dat nog steeds laag als je de cijfers naast die van Nederland legt. Toch grijpt de overheid in. Al is er van een lockdown geen sprake.

Wel zijn er andere beperkingen. Zo zijn toeristen niet meer welkom. Ook is er een verplichte quarantaine voor reizigers uit landen die op de 'rode lijst' staan. Inmiddels staan daar 58 landen op, waaronder sinds vandaag de VS en Canada. Nederland staat vooralsnog niet op die lijst.

Vierde prik

Het Israëlische beleid, waardoor miljoenen mensen al geboosterd zijn en ook kinderen een prik kunnen krijgen, heeft het land tot nu toe open gehouden. Voorlopig blijft dat ook zo, al wordt er door de overheid wel gekeken of meer maatregelen nodig zijn. Premier Bennett roept zijn inwoners op om vooral een boostervaccin te nemen. Ook een vierde prik maakt onderdeel uit van de coronastrategie.

Dat die vierde prik er komt lijkt wel vast te staan. Een prominente corona-ambtenaar gaf aan dat dit "zeer waarschijnlijk" gaat gebeuren, de vraag is alleen wanneer. Er loopt al een proef onder 150 zorgmedewerkers om te kijken wat de effecten zijn van een vierde prik. Die proef vindt plaats in het ziekenhuis van de bekende Israëlische viroloog Eyal Leshem.

Je hebt de keuze tussen een goede helm nu, of een heel goede helm over drie maanden. Dan kun je beter nu die iets mindere helm nemen.

Eyal Leshem, viroloog

Leshem reageert tegenover Nieuwsuur ook op de suggestie van RIVM-voorman Jaap van Dissel dat Israël te vroeg is begonnen met boosteren. Hij zegt dat ze zeker geen spijt hebben van de zomerse boosterstart. "Je hebt de keuze tussen een goede helm nu, of een heel goede helm over drie maanden. En je weet dat je over een week een motorongeluk krijgt. Dan kun je beter nu die iets mindere helm nemen."

De mogelijke afnemende werking van de boosters is niet de enige reden die in Israël wordt genoemd voor de oplopende cijfers. De oproep van de premier om vooral een booster te nemen is niet voor niks. Vier miljoen inwoners hebben al een prik gehaald, maar zo'n 1 miljoen Israëli's hebben nog geen booster. Een andere reden dat de cijfers mogelijk oplopen is het aantal kinderen dat wordt gevaccineerd. Veel ouders zijn huiverig om hun kinderen in de leeftijd tussen 5 en 11 te vaccineren. Ook omikron wordt als mogelijke reden genoemd, al is de variant nog weinig aangetroffen.

Dennis Mook-Kanamori, epidemioloog verbonden aan het LUMC en huisarts, zegt in Nieuwsuur dat de oplopende cijfers in Israël in ieder geval niet direct te linken zijn aan een verminderde werking van de boosters. Hij denkt dat er heel veel redenen kunnen zijn dat de cijfers 'een klein beetje' oplopen en noemt nog een andere mogelijke oorzaak. "Het is daar ook winter. Mensen zitten meer binnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl